Rusia a trimis un numar "extrem de mare" de ofiteri ai serviciilor secrete la ambasada sa din Cehia, a anuntat luni, in raportul sau anual, serviciul secret al acestei tari, citat de The Moscow Times.

Serviciul de informatii de securitate BIS spune ca spioni rusi si chinezi din Cehia incearca sa foloseasca in mod special politicieni si ziaristi pentru a-si extinde influenta si a-si proteja interesele economice.

"Atat ambasada Rusiei cat si a Chinei folosesc agenti secreti sub acoperirea functiei de diplomat. In 2013, numarul unor astfel de ofiteri la Ambasada Rusiei a fost extrem de mare", se arata in raportul BIS.

Alti ofiteri secreti calatoresc in Cehia individual, ca turisti, experti, academicieni sau oameni de afaceri.

Activitatea serviciilor secrete rusesti a mai cunoscut un varf in 2007, cand Cehia si SUA negociau construirea unui radar in aceasta tara. Pana la urma, planul a fost anulat.

Guvernarea de centru stanga din Cehia a preferat o abordare prudenta in conditiile in care relatiile dintre Vest si Rusia s-au deteriorat masiv dupa criza ucraineana.

Mai multi oficiali cehi au criticat sanctiunile impuse de Bruxelles im[potriva Rusiei, dar guvernul a sustinut actiunile UE.

BIS a precizat ca respingerea vizelor sau a acreditarilor pentru rusii care aveau legaturi cu serviciile secrete a condus la masuri de retorsiune impotriva diplomatilor de cariera ai Cehiei.