Trei barbati, unul imbracat in costum Ku Klux Klan (KKK), altul purtandun niqab - un val islamic care lasa doar ochii la vedere-, iar al treilea cu o casca de motociclist pe cap, au incercat sa intre luni in cladirea Parlamentului din Canberra, cerand interzicerea la nivel national a valului islamic care acopera intreaga fata, relateaza BBC.

In luna octombrie, Parlamentul australian a hotarat ca orice persoana care viziteaza sediul Parlamentului si fata acoperita, trebuie sa se aseze intr-o zona special creata in randul locurilor rezervate publicului.

Decizia, respinsa ulterior, a declansat o dezbatere nationala intensa asupra purtarii valului islamic si a unei eventuale discriminari fata de femeile musulmane.

Cei trei au fost opriti, in afara cladirii, de catre un reprezentant al fortelor de ordine care le-a spus ca nu pot intra in Parlament purtand o casca ori cagula KKK.

Mass media locala relateaza ca cei trei barbati se numesc Sergio Redegalli, Nick Folkes si Victor Waterson.

Actiunea lor de protest poarta numele de "Faceless" si se opune purtarii valului islamic de tip niqab si de tip burka in spatiu public si sustin ca "ideologia politica" a islamului este "contrara" credintelor australienilor.

"Se pare ca ai voie sa porti un val care iti acopera integral fata in interiorul cladirii Parlamentului daca esti femeie musulmana, dar niciunui alt grup nu i se permite sa beneficieze de acelasi privilegiu", a declarat Redegalli pentru presa locala.

"Noi, ca barbati, nu avem voie sa putam nimic care sa ne acopere fata in Parlament", a adaugat protestatarul.

Potrivit masurilor de securitate de la Parlament, femeile musulmane au permisiunea sa poarte burka sau niqab in interior, dupa ce isi arata fata la punctele de verificare de securitate.