Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a sustinut vineri un discurs la Universitatea Nationala din Cernauti (in nordul Bucovinei), in care a subliniat ca Rusia prin politica sa agresiva fata de Ucraina a contribuit la unificarea poporului ucrainean, informeaza Agerpres. O parte din aceasta alocutiune a fost sustinuta in limba romana, a relatat mass-media de la Chisinau, citand publicatia electronica ucraineana Molbuk.ua din Cernauti.

Petro PoroshenkoFoto: Agerpres/Xinhua

Potrivit unor date, aproape 20% din populatia acestui oras cu 250.000 de locuitori are radacini romanesti, iar limba romana poate fi auzita in strada.

In discursul sau adresat studentilor si corpului didactic al acestei vechi universitati, seful statului ucrainean si-a exprimat convingerea ca Ucraina va reusi sa aplice reformele necesare care vor conduce la o schimbare in mai bine a situatiei din tara.

"Vreau sa multumesc pe aceasta cale statului rus, pentru ca prin politica sa ne-a facut sa fim mai uniti", a spus pe un ton ironic presedintele Porosenko. "Acum nu mai e nevoie sa organizam dezbateri pentru a alege in ce limba sa vorbim. Indiferent de limba pe care o vorbesc, soldatii nostri isi apara patria" in estul tarii, a afirmat Poroshenko.

"Nu pot sa nu salut faptul ca, potrivit unui recent sondaj, 70% dintre cei chestionati au spus ca isi doresc ca la scoala elevii sa studieze intr-o limba straina, de exemplu in limba engleza. Aceasta schimbare s-a produs numai in decurs de patru luni. Nimeni nu credea in aceasta. Oriunde mergi in lume, trebuie sa cunosti si alte limbi ca sa poti sa te descurci", a adaugat el.