Statele Unite au criticat dur vineri evolutia Ungariei condusa de guvernul populist a lui Viktor Orban, un pas rar facut in public de catre Washington fata de un aliat membru UE si NATO, transmite AFP.

America este "preocupata" de "modificarea climatului (politic-n.red.), de slabirea statului de drept, de atacurile impotriva societatii civile si de lipsa de transparenta", a declarat la Budapesta Andre Goodfriend, insarcinatul cu afaceri al ambasadei Statelor Unite din Ungaria, in cadrul unei scurte conferinta de presa.

"Evolutiile sunt dezamagitoare si, in calitatea de aliati, suntem preocupati de viteza acestor evolutii", a declarat Andre Goodfriend, insarcinatul cu afaceri al ambasadei Statelor Unite din Ungaria, potrivit Mediafax.

Andre Goodfriend, atasatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, a fost convocat saptamana trecuta la Ministerul ungar de Externe, pe fondul informatiilor privind presupuse presiuni ale Statelor Unite in cazul unei investigatii care vizeaza companii americane din Ungaria. Tensiunile bilaterale au izbucnit in contextul in care autoritatile ungare ancheteaza presupuse fraude fiscale comise de companii si organizatii americane. Potrivit publicatiei Napi Gazdasag, in replica, Statele Unite au interzis, invocand suspiciuni de coruptie, accesul pe teritoriul american unor sefi ai agentiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denuntand presiuni.

Partidul Fidesz, aflat la putere in Ungaria, a anuntat ca tentativele de exercitare de presiuni asupra autoritatilor ungare sunt inadmisibile. "Grupul parlamentar Fidesz se asteapta ca autoritatile ungare sa continue in mod obiectiv verificarile in toate cazurile, inclusiv in privinta problemelor fiscale semnalate la organizatii afiliate Statelor Unite", potrivit unui comunicat oficial.

In acest context, diplomatul american a explicat ca sanctiunile nu au legatura cu investigatiile din Ungaria, avertizand ca tensiunile bilaterale generate de coruptia din sistemul public ungar ar putea obstructiona colaborarea in calitatea de aliati.

La inceputul lunii octombrie, Budapesta a reactionat la critici formulate de Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene si Euroasiatice, dand asigurari ca Budapesta respecta libertatile si restul valorilor democratice. Ungaria a facut eforturi intense pentru libertate si pentru inlocuirea dictaturii cu democratia, a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, reactionand la declaratiile Victoriei Nuland.