Fortele armate suedeze au anuntat vineri ca opresc operatiunea de cautare a unui eventual submarin "strain" in apele din jurul capitalei Stockholm, transmite AFP. De asemenea, guvernul Suediei a anuntat ca nu va mai prelungi acordul de cooperare cu Rusia in domeniul militar.

"Vineri dimineata, la ora (locala) 8.00 (9.00, ora Romaniei), cea mai mare parte a operatiunii maritime in domeniul informatiilor care era in curs in arhipelagul Stockholm de vinerea trecuta a fost oprita", au anuntat fortele armate intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

O parte dintre unitatile marine au fost chemate la baze inca de miercuri, dar au ramas in stare de alerta.

Fortele armate au decis vineri sa pastreze, in zona de cautare, "unitati terestre mai mici, cu misiuni specifice", se arata in comunicat.

Operatiunea a fost declansata pe 17 octombrie, dupa ce un martor a anuntat ca a vazut un "obiect fabricat de om" in apa.

Fortele armate nu au constatat ele-insele vreo activitate submarina in arhipelagul Stockholmului ori in Marea Baltica, insa au efectuat cautari in baza a cinci "observari" de catre marele public, considerate credibile.

In Suedia are loc o dezbatere in urma acestui caz, care aminteste alte incursiuni de scurta durata - reale sau presupuse - ale unor submarine, pana in apropierea zonelor de coasta ale tarii, in timpul Razboiului Rece.

Rusia a negat orice implicare, afirmand ca submarinul cautat este olandez, o afirmatie dezmintita de catre Olanda.

Suedia inceteaza cooperarea cu Rusia in domeniul apararii

Guvernul Suediei a anuntat joi ca nu va mai prelungi acordul de cooperare cu Rusia in domeniul militar, potrivit unui comunicat.

"Guvernul a decis sa nu prelungeasca acordul privind realizarea unor exercitii (militare) comune cu Rusia, document care reglementeaza cooperarea dintre fortele militare ale celor doua state", informeaza comunicatul, subliniind ca "activitatile de cooperare dintre fortele militare suedeze si cele ruse au fost suspendate".

Stockholmul afirma ca militarii rusi "actioneaza intr-un mod foarte provocator in zona Marii Baltice", unde au avut loc "incalcari vizand integritatea teritoriala a statelor" din regiune.

Totusi, Guvernul apreciaza ca "un atac militar direct (al Rusiei) impotriva Suediei este putin probabil".

Autoritatile de la Stockholm intentioneaza sa consolideze capacitatea de aparare a tarii, noteaza Tass, mentionand ca bugetul pentru domeniul militar va fi suplimentat cu 2015 cu 75 de milioane de euro.