New York-ul este lovit de primul caz de Ebola, in timp ce epidemia ameninta sa se extinda in doua noi tari din Africa de Vest: Mali si Coasta de Fildes. Un medic din New York, intors recent din Guineea, unde a lucrat pentru organizatia Medici fara frontiere si-a tratat pacientii cu Ebola, a contractat virusul, a anuntat joi seara, primarul Bill De Blasio, intr-o conferinta de presa, scrie AFP.

Doctorul fusese spitalizat joi, cu febra mare si a fost supus unor teste pentru a se stabili daca el a contractat virusul. Acesta este primul caz confirmat de Ebola in cel mai mare oras american.

In Mali, s-a anuntat primul caz de Ebola din provenind din Guineea vecina, iar in Coasta de Fildes, o persoana care a venit din Guineea este testata. In fata raspandirii rapide a virusului, resursele considerabile promise personalului din domeniul sanatatii - mai mult de o mie de persoanele in Africa - si sute de milioane de dolari risca sa ajunga prea tarziu.

Mali a inregistrat primul sau caz confirmat, o fetita de doi ani venita din Guineea vecina cu bunica sa, care a fost plasata in carantina la Kayes (vestul tarii), a anuntat joi, Ministerul Sanatatii. Toate persoanele care au avut contact cu copilul au fost plasate sub supraveghere, potrivit autoritatilor sanitare.

In Coasta de Fildes, marginita de doua dintre tarile afectate, Guineea si Sierra Leone, dar care pana acum a evitat contaminarea, o asistenta din Guineea posibil contaminata si care a intrat ilegal in tara este acum supusa testelor medicale.

Aceste alerte au venit la cateva ore dupa ce presedintele Liberiei, tara cea mai afectata, a cerut un control strict al frontierelor dintre cele trei tari, in scopul de a preveni o reizbucnire a virusului in putinele regiuni unde cazurile de epidemie sunt in scadere.