Sase militari rusi, care luau cina la singurul restaurant ramas deschis la Lugansk, au invitat doi jurnalisti occidentali sa se aseze la masa lor si le-au povestit ca misiunea lor este sa "antreneze populatia locala", in conditiile in care Rusia sustine ca nu a trimis trupe in estul Ucrainei.

Kremlinul insista ca nu exista militari rusi activi in Ucraina, insa intalnirea de la restaurantul Weeping Willow dovedeste contrariul, comenteaza Financial Times in editia electronica, citat de Mediafax.

Barbatii, imbracati cu cea mai recenta uniforma a armatei ruse, au povestit ca se afla la Lugansk de o luna, ceea ce inseamna ca au sosit dupa instaurarea armistitiului semnat de Kiev si separatisti la 5 septembrie.

Misiunea lor este sa "antreneze populatia locala", a afirmat Maksim, un soldat originar din regiunea rusa Voronej. Intrebat daca el si ceilalti au venit ca voluntari, el a raspuns sarcastic: "Sigur, suntem voluntari. Nu ne-a trimis nimeni aici (...). Ne-au dat ordin: cine vrea sa plece voluntar? Si noi am ridicat mainile".

Toti sase erau imbracati identic, cu uniforma oficiala a armatei ruse, prezentata in decembrie 2012. Nici unul dintre ei nu era inarmat. Soldatii au precizat ca vin la acel restaurant in fiecare zi de cand au sosit la Lugansk, in urma cu o luna. Ei au mai spus ca fac antrenamente in fiecare zi, inclusiv in weekenduri, dar nu au dat detalii despre tipul de activitati desfasurate.

Implicarea militarilor rusi in estul Ucrainei a fost unul dintre cele mai incendiare elemente ale conflictului care s-a soldat pana in prezent cu moartea a peste 3.700 de persoane. Moscova insista ca cetatenii rusi care lupta de partea separatistilor sunt "voluntari" si ca soldatii care au ajuns in mod misterios pe teritoriul ucrainean erau acolo in vacanta.

Desi exista tot mai multe dovezi ca soldati rusi si mercenari participa la luptele din estul Ucrainei, multi dintre cetatenii rusi din regiune sunt exact ce spune Moscova, voluntari. La o cafenea din Donetsk, Oleg si Serghei, doi frati din Siberia, au povestit ca au decis sa se alature luptei la Lugansk dupa ce au fost martorii unei confruntari sangeroase intre suporteri pro-rusi si fani ultranationalisti ai unui club de fotbal din Odessa. Confruntarea s-a soldat cu moartea a zeci de manifestanti pro-rusi.