Un barbat paralizat de la mijloc a reusit sa mearga din nou dupa un transplant inedit cu celule nervoase realizat in Polonia, anunta AFP.

Darek Fidyka, un pompier polonez in varsta de 40 de ani, devine astfel prima persoana din lume care reuseste sa mearga dupa o ruptura totala a nervilor.

Operat in urma cu doi ani, Fidyka poate acum sa mearga cu ajutorul unui aparat de sustinere.

"De 12 ani, efectuam cercetari legate de posibilitatea de a ajuta pacienti care au suferit o ruptura totala a nervilor coloanei vertebrale si care sunt condamnati sa se deplaseze in fotoliul cu rotile pana la finalul zilelor lor", a declarat cel care a condus echipa de medici care a facut operatia, dr Tabakow, citat intr-un comunicat al spitalului universitar din Wroclaw.

Acesta era cazul pacientului sau, care a suferit o astfel de rana dupa ce a fost atacat cu un cutit de fostul sot al prietenei sale.

Aceste studii contrazic "opinia raspandita in mediul medical potrivit careia este imposibil sa regenerezi fibrele nervoase din coloana vertebrala la om", a spus doctorul.

Chirurgii polonezi au folosit celule olfactive 'invelitoare' (OEC) ale nasului pacientului pe care tesuturile selectionate s-au putut dezvolta, potrivit descrierii procedurii publicata in revista stiintifica Cell Transplantation.

Aceasta metoda a fost elaborata si testata la laboratorul Institutului de Neurologie al University College de Londres (UCL).

Seful clinicii de neurochirurgie a spitalului din Wroclaw, profesorul Wlodzimierz Jamundowicz, a laudat perspectivele "optimiste" pe care le deschide acest caz, dar a precizat ca este doar un prima pas.

"Este doar inceputul unui drum lung si dificil, va trebui sa dovedim ca aceasta terapie va avea efecte si la alti pacienti care sufera de leziuni comparabile ale coloanei vertebrale", a spus el.

Interogat telefonic de AFP, dr Tabakow a declarat ca pacientul sau este "epuizat" dupa filmarea unui reportaj BBC, care a durat un an, si isi petrece mult timp la spital si la un centru de recuperare.