O tanara femeie acuzata de adulter a fost lapidata de tatal sau si de jihadistii grupului Statul Islamic (SI) in centrul Siriei, potrivit unei inregistrari postate marti pe YouTube, scrie AFP.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a afirmat ca aceasta lapidare a avut loc in august sau in septembrie intr-o zona rurala din estul provinciei Hama (centru), controlata de SI.

In imagini, tanara femeie, imbracata in negru, se afla in fata a doi barbati: propriul sau tata si un jihadist.

Acesta din urma, inarmat, poarta o camasa alba, in timp ce batranul poarta o djellaba alba si keffieh-ul rosu traditional pentru taranii din regiune.

"Pedeapsa este rezultatul a ceea ce ai facut si nimeni nu te-a obligat sa o faci (...) Accepti pedeapsa lui Dumnezeu?", intreaba jihadistul, in araba clasica.

Tanara femeie aproba, dand din cap, si ii cere iertare tatalui. Acesta incepe prin a refuza, dar in cele din urma accepta, la presiunile jihadistilor.

Batranul prinde o funie legata in jurul mijlocului fiicei sale si o constrange sa se intinda, inainte de a incepe lapidarea.

"Condamnam aceasta crima oribila comisa de SI. Nu are nimic de-a face cu revolutia siriana", a declarat intr-un comunicat coalitia opozitiei siriene.

Siria este devastata de peste trei ani de un razboi civil, declansat in martie 2011 de represiunea brutala a unei miscari populare de contestare care s-a transformat ulterior in rebeliune inarmata. Conflictul a devenit ulterior mai complex, prin cresterea fortei miscarilor jihadiste, in special SI, care controleaza mari teritorii din tara.