Insarcinatul cu afaceri de la Ambasada Statelor Unite in Budapesta, Andre Goodfriend, a lansat cel mai dur avertisment de pana acum la adresa Ungariei, afirmand ca, daca va continua actualul trend de raspandire al coruptiei, s-ar putea ajunge la un nivel la care cooperarea Americii "ca aliat" ar devenit imposibila.

"Daca acest trend continua, se poate atinge un nivel la care, pentru SUA, nu mai este posibila o cooperare cu Ungaria, ca si aliat. SUA doreste sa ajute ca acest trend sa se opreasca si sa nu se ajunga la acel nivel", a spus acesta, luni, intr-o conferinta de presa, citat de portofolio.hu.

Goodfriend a precizat ca s-a ajuns la un astfel de nivel incat oamenii implicati in coruptie au devenit identificabili si, pe baza acestor informatii, a venit timpul sa se treaca la actiuni. El s-a referit la decizia Guvernului Statelor Unite de a impune unor oficiali unguri, al caror nume nu a fost precizat, interdictia de a intra pe teritoriul american.

Goodfriend a precizat ca exista sase persoane - si nu zece, asa cum relatase anterior presa - care au interdictia de a intra in SUA. Printre acestea figureaza oficiali de stat si persoane apropiate de guvern.

Nu este vorba de o gluma, a subliniat Goodfriend, raspunzandu-i lui Antal Rogan, seful grupului parlamentar al partidului de guvernamant Fidesz, care s-a intrebat la scena deschisa daca e vorba de o chestiune serioasa sau de o gluma.

"Nu este 1 Aprilie", a subliniat el, adaugand ca, atunci cand o serie de oficiali de stat vor notifica guvernul ca au interdictie de a intra in SUA se va sti sigur ca nu e vorba de o gluma, potrivit index.hu.

Acest conflict dintre Ungaria si SUA a debutat la sfarsitul saptamanii trecute, cand Ambasada Statelor Unite a anuntat ca "anumiti indivizi privati unguri" au fost gasiti neeligibili sa intre pe teritoriul Statelor Unite din cauza ca "informatii credibile disponibile arata ca aceste persoane au participat sau au profitat de pe ura unor activitati de coruptie".

Andre Goodfriend, insarcinatul cu afaceri de la Ambasada americana a declarat vineri, la un forum, ca oficiali guvernamentali unguri sunt vizati de interdictie. Intr-un interviu pentru postul public ungar de televiziune, el a declarat ca membri ai Guvernului sunt implicati in fapte de coruptie.

Luni, guvernul de la Budapesta a cerut Washingtonului "deschidere, transparenta", dupa cum a anuntat ministrul de Externe Peter Szijjarto.

Szijjarto a declarat sambata ca sustine o propunere a liderului grupului parlamentar al Fidesz Antal Rogan, potrivit careia comisii parlamentare relevante sa discute aceasta problema intr-o sesiune cu usile deschise.