Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anuntat luni ca a destructurat o grupare extremista "sustinuta de serviciile secrete ruse", care pregatea atentate si proteste in orasul Odesa, cu scopul de a "destabiliza situatia in regiune in ajunul alegerilor" legislative, relateaza agentia Unian, citata de Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al SBU, Elena Ghitlianskaia, au fost retinuti patru barbati care faceau parte din organizatia "extremista" Kulikovo Pole.

Ea a precizat ca unul dintre suspecti a efectuat la sfarsitul lui august o vizita la Moscova, unde a primit ordinul de a crea in Odesa o grupare criminala care ar avea scopul de a organiza proteste impotriva autoritatilor de la Kiev.

"Acest suspect, numit Talibanul, primea prin intermediul unui complice din Transnistria instructiuni referitoare la intalnirile sale cu un ofiter din cadrul serviciilor secrete ruse, in orasul Belgorod. In cadrul acestor intalniri, Talibanul si ofiterul rus au convenit, de asemenea, asupra organizarii unei tabere de antrenament in Crimeea", a afirmat Ghitlianskaia.

In cursul unor perchezitii efectuate la domiciliile suspectilor au fost confiscate "arme, bombe artizanale, harti topografice si carti din domeniul apararii", a adaugat ea.

De asemenea, SBU a anuntat ca serviciul de contraspionaj din Ucraina a "dejucat" atacuri teroriste care vizau oficiali ucraineni de rang inalt si aveau scopul de a impiedica organziarea alegerilor legislative in tara, relateaza agentia Ukrinform.

Potrivit serviciului de securitate ucrainean, au fost arestate mai multe persoane care faceau parte din gruparea "terorista" Initiativa Publica.