Cand ministrii de Externe din 106 de natiuni s-au intalnit in iunie 2000 sa semneze Declaratia de la Varsovia spre o Comunitate a Democratiilor, Ungaria a fost o tara importanta in viziunea Comunitatii. In 2011, Ungaria a intrat in Consiliul de conducere al forului. Dar, la o reuniune a ONU de luna trecuta, Comunitatea a pus in miscare un proces care ar putea duce la eliminarea tarii din Comunitate, scrie prestigioasa publicatie americana Foreign Policy.

Viktor Orban, premierul UngarieiFoto: Guvernul Ungariei

In cazul in care Ungaria pleaca, aceasta inseamna o recunoastere internationala ca natiunea a incetat sa mai fie o democratie. Comunitatea Democratiilor, unul dintre cele mai importante cluburi ale democratiei din lume, este o coalitie interguvernamentala de state angajate in cultivarea valorilor si institutiilor democratice. Aceasta sustine natiunile membre in diferite stadii de dezvoltare democratica, prin discutii si identificarea celor mai bune metode de urmat.

Comunitatea promoveaza documentul sau fondator, Declaratia de la Varsovia, ca "unul dintre documentele cele mai complete si coerente cu privire la democratie", si isi declara intentia de a sprijini tranzitia democratica si consolidarea la nivel mondial.

Comunitatea Democratiilor a luat fiinta in anul 2000, la Varsovia, la initiativa Secretarului de Stat al SUA, Madeleine Albright, si a ministrului Afacerilor externe al Poloniei, prof. Bronislaw Geremek.

Dar din 2010, actiunile guvernului maghiar condus de Viktor Orban au inceput sa semene tot mai mult cu cele ale lui Putin si s-a vorbit despre "Putinizarea Ungariei". Pe scurt, el a rescris constitutia, a intervenit in sistemul judiciar si a erodat libertatea mass-media si cea religioasa, mai scrie sursa citata. Alegerile din din aprilie 2014 in urma carora Orban a castigat un al treilea mandat, au fost libere, dar nu corecte, adauga articolul.

Partidul sau, Fidesz, a rescris regulile electorale in propriul avantaj, ceea ce face dificila actiunea partidelor de opozitie.

Ungaria se afla in mijlocul unuiscandal diplomatic izbucnic la sfarsitul saptamani trecute. Atunci, insarcinatul cu afaceri al SUA a admis, fara sa precizeze numele persoanelor, ca SUA au introdus interdictii de calatorie pentru un numar de pana la 10 persoane functionari guvernamentali, oameni de afaceri apropiati guvernului FIDESZ, dar si membri ai guvernului, pentru atingerea adusa intereselor americane, coruptie sau afaceri legate de acest fenomen.