Rusia nu va indeplini conditiile impuse de Occident pentru ca acesta sa ridice sanctiunile impuse Moscovei pe fondul crizei din estul Ucrainei, a declarat duminica ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.

"Ni se spune: 'Daca ajutati la solutionarea crizei in Ucraina vom ridica sanctiunile (...)' Va supunem atentiei un criteriu; faceti un pas, garantati ca insurgentii vor permite trecerea observatorilor la frontiera (ruso-ucraineana). Raspunsul nostru este simplu: Nu vom indeplini si nici nu vom fi de acord cu niciun fel de criterii si cu niciun fel de conditii de acest gen", a declarat Lavrov la postul de televiziune NTV.

Lavrov si-a exprimat convingerea ca obiectivul sanctiunilor occidentale nu il reprezinta solutionarea situatiei din Ucraina, ci este o incercare de a schimba punctul de vedere al Rusiei dupa placul Occidentului. "In fapt, atat la nivel declarativ, cat si la nivelul faptelor s-a observat constant ca adevaratul scop al restrictiilor este de a influenta Rusia, de a o face sa-si schimbe punctul de vedere in chestiuni-cheie, care sunt pentru noi si cele mai importante, de a o obliga sa-si insuseasca punctul de vedere al Occidentului", a acuzat Lavrov, care a calificat aceasta atitudine drept "arhaica, din secolul trecut, inertie a mentalitatii coloniale".

"Cand in lumea contemporana se creeaza o ordine multipolara, este imposibil ca o ramura a acestei civilizatii, cineva singur sau un grup de tari, sa-si impuna vointa asupra celorlalti", a spus Lavrov. El a adaugat ca "durata acestei perioade (de infruntare intre Rusia si Occident) va depinde de existenta unor politicieni cu o viziune strategica globala".