Compania americana Frontier Airlines a contactat aproximativ 800 de pasageri care au efectuat curse cu un avion in care a fost o asistenta bolnava de Ebola, cerandu-le sa ia legatura cu Centrul pentru Controlul si Prevenirea Epidemiilor (CDC), potrivit postului local Fox 59, citeaza Mediafax.

Notificarile vizeaza 800 de pasageri care au calatorit cu avionul in care a fost Amber Vinson, o asistenta din Dallas ce a luat Ebola de la un pacient liberian care intre timp a decedat.

Asistenta Amber Vinson a zburat de la Dallas la Cleveland si retur, pe 10, respectiv 13 octombrie. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Epidemiilor a admis ca este posibil ca asistenta sa nu fi avut simptome de Ebola in momentul deplasarilor cu avionul.

Insa compania Frontier Airlines a contactat, ca masura de precautie, aproximativ 800 de pasageri care au calatorit cu aceeasi aeronava, fie impreuna cu asistenta medicala, fie ulterior. In plus, compania aeriana a scos din uz avionul respectiv.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a indemnat pe cetatenii americani "sa nu cedeze isteriei sau temerilor" privind epidemia de Ebola. "Noi toti - cetateni, lideri politici, institutii media - avem responsabilitati. Este o boala grava, dar nu trebuie sa cedam isteriei sau temerilor, pentru ca astfel ne va fi mai greu sa ii informam pe oameni cu exactitate. Trebuie sa ne lasam condusi de stiinta. Trebuie sa vedem realitatea", a pledat Barack Obama. "Statele Unite nu se confrunta cu o epidemie de Ebola", a insistat liderul de la Casa Alba.

Un pacient venit din Liberia a decedat, in Texas, de Ebola, iar doua asistente medicale care l-au ingrijit au luat boala. Febra hemoragica Ebola a provocat moartea a cel putin 4.555 de persoane dintre cele 9.216 cazuri inregistrate in sapte tari (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania si SUA), potrivit celui mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).