Politica europeana a conservatorilor britanici "a fost aruncata in indoiala noaptea trecuta, dupa ce parlamentarii conservatori au lasat sa se inteleaga ca guvernul ar putea intarzia un vot pentru adoptarea mandatului european de arestare", scrie The Guardian. David Cameron incearca in acest mod sa recastige alegatorii ex-conservatori, care au migrat catre UKIP, de teama ca o noua victorie a UKIP in alegerile de luna viitoare ar putea duce la o respingere a mandatului european de arestare.

Un ministru britanic eurosceptic a spus pentru The Guardian ca "status quo-ului UE nu este acceptabil. Aranjamentele existente nu sunt tolerabile, ceea ce inseamna ca trebuie sa avem unele reglementari radical diferite", a declarat acesta.

Secretarul de Stat Theresa May a spus ca guvernul ar "renunta la masuri in masa si apoi ar cauta unele individuale", declaratii considerate de jurnalistii de la The Guardian drept "o prostie" care va provoca "haos".

Actiunea parlamentarilor conservatori reprezinta un semn ca guvernul se va confrunta cu o revolta majora impotriva mandatului european de arestare, au declarat surse guvernamentale care au confirmat ca prim-ministrul intentioneaza sa propuna o modificare a principiului fundamental al UE cu privire la libera circulatie a cetatenilor UE incercand astfel sa blocheze imigratia si venirea la munca a est-europenilor.

Intr-o incercare de a renegocia statutul de membru al Marii Britanii in UE si de a acapara mai multa putere, guvernul conservator a confirmat ca Marea Britanie va renunta la 130 de puncte din justitia UE si legislatia pentru Afaceri Interne, incluzand mandatul european de arestare, scrie The Times.

Potrivit Comisiei Europene (CE), Marea Britanie are termen pana la 1 iunie 2014 sa anunte decizia de a se retrage "integral" din cadrul masurilor adoptate de catre Uniunea Europeana (UE) in domeniile cooperarii politiei si judiciare, caz in care aceste masuri inceteaza sa i se mai aplice incepand de la 1 decembrie 2014.

Premierul David Cameron si-a anuntat vointa de a proceda la aceasta dezangajare la 28 septembrie. "Acest lucru trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul anului. Vom exercita acest opt-out", a declarat el pentru BBC. "Problema-cheie este de a afla care sunt, intre masurile din care ne putem retrage, cele care sunt bune pentru Marea Britanie si in cadrul carora vom coopera cu partenerii europeni. Aceasta este discutia pe care o purtam in acest moment", a adaugat el.

In februarie, aproximativ o suta de deputati conservatori au solicitat premierului sa recurga la aceasta clauza derogatorie. Unii denunta o utilizare costisitoare a mandatului european de arestare pentru infractiuni minore.

Mandatul european de arestare - in vigoare din 2004 - ofera un instrument eficient pentru extradarea dintr-o tara a UE in alta a persoanelor suspectate de savarsirea unei infractiuni, astfel incat infractorii sa nu se poata ascunde in Europa. Britanicii invoca insa faptul ca tot mai multi infractori se folosesc de acest mandat pentru a cere extradare ain tarile de origine undereusesc sa scape de pedeapsa.

Acest mandat a fost criticat de Fair Trials International pentru ca permite "incalcarea disproportionata a drepturilor de baza", potrivit RFI. Raportul Comisiei Europene arata ca inainte de introducerea mandatului, extradarea dura, in medie, un an, dupa introducerea acestuia perioada fiind redusa la 16 zile, atunci cand suspectul este de acord sa se predea, si la 48 de zile, cand nu este de acord. Intre 2005 si 2009 au fost eliberate, potrivit raportului, 55.000 de astfel de mandate.