Doi dintre cei trei piloti ai aeronavei Air France dormeau cu cateva minute inainte ca aeronava Airbus A330 , sa cada in ocean, la 1 iunie 2009, in largul Braziliei, potrivit unei anchete publicate de Vanity Fair si citate de The New Zeeland Herald.

Analiza conversatiilor din cabina arata ca, in timp ce avionul era prins intr-o furtuna tropicala, pilotii se luptau sa preia controlul asupra aeronavei, pana cand unul dintre ei a strigat: "F***, suntem morti!" cu cateva momente inainte ca avionul Airbus 330 sa se prabuseasca, tragedie in care si-au pierdut viata toti cei 228 de oameni aflati la bord.

Extrase din conversatii arata ca cel mai tanar dintre piloti, Pierre-Cedric Bonin, 32 de ani, se afla la mansa, in timp ce capitanul Marc Dubois, 58 de ani, dormea dupa o noapte petrecuta la Rio cu prietena sa, o stewardesa aflata in afara programului si care era si ea la bordul avionului. Celalalt pilot, David Robert, 37 de ani, dormea si el.

Zborul Rio-Paris a intrat in asa numita zona de convergenta tropicala - o zona aflata langa Ecuator si cunoscuta pentru turbulentele si furtunile foarte puternice - iar senzorii de viteza s-au defectat iar aeronava a inceput sa piarda viteza si, deci, portanta. Investigatorul sef Alain Bouillard a afirmat: "Cu vremea proasta in fata si cu un pilot junior la mansa, Dubois a decis sa se culce un pic.

"Daca ar fi ramas la post pe perioada zonei de convergenta tropicala si si-ar fi amanat somnul cu nu mai mult de 15 minute, datorita experientei sale povestea s-ar fi putut termina diferit.

"Dar nu cred ca oboseala l-a determinat sa plece din cabina. E mai degraba un obicei, o parte din cultura pilotilor Air France. Si a pleca nu e impotriva regulilor".

Capitanul Dubois a intrat in cabina la un minut si 38 de secunde dupa ce senzorii se defectasera, dar la acel moment panica se instalase deja si in loc sa lase botul avionul in jos, pilotii l-au ridicat. La putin timp dupa aceea, Robert sau Bonin sunt auziti zicand: "F***, suntem morti", cu putin timp inainte de prabusirea in Atlantic.

Air France a negat o problema de incompetenta a pilotilor, dar de la acel moment si-a imbunatatit antrenamentul pilotilor.