Epidemia de Ebola ameninta sa se extinda si in Europa, SUA sau chiar statele din Golf. Presedintele american Barack Obama a convocat la Casa Alba o reuniune de urgenta pe aceasta tema, dupa ce autoritatile din Texas au anuntat un al doilea caz la o asistenta medicala. Autoritatile americane se asteapta la noi cazuri, intrucat asistenta medicala calatorise cu un zbor intern inainte de a prezenta simptome. Intre timp, statele din Europa continua sa introduca masuri de control.

Monrovia, Liberia: Angajati din Sanatate ridica intr-o masina corpul unei persoane infectate cu EbolaFoto: Agerpres/Xinhua

Reuniune de urgenta la Casa Alba

Presedintele american Barack Obama a convocat la Casa Alba o reuniune de urgenta pe aceasta tema, dupa ce autoritatile din Texas au anuntat un al doilea caz de contaminare cu Ebola la o asistenta medicala.

Aceasta reuniune, care nu a fost prevazuta initial, l-a constrans pe Obama sa amane o deplasare in New Jersey si Connecticut, scrie AFP. Miercuri dimineata, el a organizat o video conferinta cu premierul britanic David Cameron, presedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si premierul italian Matteo Renzi pentru a evoca in special raspunsul la epidemia care face ravagii in trei tari din Africa de vest - Liberia, Sierra Leona si Guineea.

  • Ebola a facut peste 4.400 de morti din aproape 9.000 de cazuri recenzate in sapte tari.

Noi cazuri ar putea aparea in SUA

Cea de-a doua contaminare cu virusul Ebola, a unei asistente medicale, din Texas este “foarte ingrijoratoare” au declarat autoritatile sanitare din SUA, care se pregatesc de “noi cazuri in zilele urmatoare”.

Asistenta luase un zbor intern cu o zi inainte sa resimta primele simptome, iar autoritatile au cerut celor 132 de persoane aflate la bord ca le contacteze.

Marocul, plan national de preventie

Marocul lanseaza un plan national de preventie pentru a impiedica intrarea virusului Ebola in regat, una dintre putinele state care au pastrat legaturi aeriene directe cu principalele focare de epidemie, relateaza AFP.

Acest plan contine o serie de masuri destinate in principal detectarii timpurii a cazurilor de contaminare, a spus ministrul Sanatatii.

Aeroporturile si avioanele au fost echipate cu camere termice pentru “detectarea cazurilor suspecte”. De asemenea, patru laboratoare au fost echipate cu materiale de testare rapida pentru persoanele eventual infectate.

Marocul este ingrijorat si pentru ca va gazdui, in luna ianuarie, Cupa Africi pe Natiuni la fotbal.

Controale pe aeroporturile din Franta si pe aeroportul Vaclav Havel din Praga

Franta va pune in aplicare un dispozitiv de control sanitar la venirea la sol a zborurilor din zonele atinse de Ebola, a anuntat miercuri presedintia franceza intr-un comunicat.

Anuntul presedintelui Francois Hollande a venit in urma conferintei video cu presedintele american, cancelarul german si premierul italian.

De asemenea, autoritatile din Praga au decis ca toti calatorii care ajung pe aeroportul Vaclav Havel din Praga vor fi supusi la controale cu formulare medicale in care sa precizeze toate tarile vizitate in ultimele 42 de zile.

Cei care provin din zonele atinse de virusul febrei hemoragice se vor supune unor teste de temperatura corporala, realizate de personal medical.

Primul caz suspect in Golf

Autoritatile sanitare din Dubai au plasat in carantina un pasager provenind din Liberia, care prezinta simptome de contaminare, acesta fiind primul caz suspect de infectie cu Ebola din regiunea Golfului.

Barbatul, care venea din Liberia via Maroc, a fost izolat pentru analize medicale pentru ca sufera de diaree, fara a avea insa febra.