"Zilele acestea s-a creat in Hong Kong un clivaj ideologic fara precedent", scrie pe blogul sau romanul Marius Wamsiedel, de doi ani doctorand in sociologie la University of Hong Kong. Acesta relateaza ca de o parte se afla "tinerii educati, care aspira la democratie si la independenta politica reala", iar "de cealalta parte se regasesc generatiile care, formate in colonialism, s-au deprins sa pastreze o distanta sigura fata de politic" si care "se tem ca instabilitatea ar putea afecta sever interesele economice ale insulei".

Marius Wamsiedel este doctorand in sociologie la University of Hong Kong, din 2012. A absolvit Universitatea Arizona in 2009, cu specializare principala in sociologie si specializare secundara in studii chineze.

Intr-o relatare publicata pe 5 octombrie pe blogul sau, Marius Wamsiedel scrie ca, "indiferent cum se termina povestea, viata in fosta colonie nu va mai fi ca pana acum". Astazi, acesta a declarat pentru HotNews.ro ca, "de ieri noapte, manifestantii s-au retras masiv din cele trei spatii de protest. Acum mai sunt doar in jur de 100 de persoane la Admiralty".

Citeste mai jos relatarile din 5 octombrie ale tanarului Marius Wamsiedel despre protestele din Hong Kong:

"Protestele au insemnat resurectia inocentei in spatiul public. Au pornit din convingerea nestramutata ca este de datoria celor tineri sa se implice in viata comunitatii lor. S-au hranit din iluzia ca singurele cai legitime de urmat sunt civilitatea si dialogul. Rezista in continuare, in ciuda adversitatilor de tot felul, pentru ca temeiul lor e solidaritatea in jurul unor idealuri.

O intamplare marunta, care prin insasi banalitatea sa da seama de caracterul profund al protestelor mai bine decat evenimentele care tin prima pagina a gazetelor, s-ar cuveni aici povestita. Cand, la Admiralty, i-am cerut unei organizatoare o agrafa sa imi prind panglica aurie de tricou, si-a dat seama ca nu are asa ceva. Fara sa stea pe ganduri, si-a desfacut acul de siguranta din jurul panglicii ei si mi l-a intins. In gestul acesta marunt - si mai cu seama in cuceritoarea naturalete care l-a insotit - am citit spiritul de generozitate si dezinteresare al revolutiei umbrelelor.

In interventiile brutale de ieri si de alaltaieri ale contra-manifestantilor s-a putut vedea imaginea rasturnata a protestelor. Cu forta fizica pe post de argument, intr-o dezlantuire feroce de ura si dispret, contra-manifestantii au cautat sa intimideze, sa provoace, sa instileze sentimentul ca protestele nu au sustinerea masselor. Au ignorat insa un lucru elementar: poti cu usurinta demantela o baricada improvizata pe un bulevard, dar nu poti compromite tot atat de usor spiritul care a facut acea baricada posibila.

Zilele acestea s-a creat in Hong Kong un clivaj ideologic fara precedent, un clivaj care nu va putea fi depasit multa vreme de acum inainte, indiferent de soarta miscarii de protest. De o parte sunt mai cu seama tinerii educati, care aspira la democratie si la independenta politica reala. Ei sunt cei care umplu zi si noapte strazile la Admiralty, la Causeway Bay, la Mong Kok, sperand sa devina agentii istoriei si artizanii propriului viitor. De cealalta parte se regasesc generatiile care, formate in colonialism, s-au deprins sa pastreze o distanta sigura fata de politic. Sunt cei care cred in virtutile de origine confuciana ale moderatiei si conformismului si cei care se tem ca instabilitatea ar putea afecta sever interesele economice ale insulei.

Fracturile intre idealism si realism, modernitate si confucianism, politic si economic, occidentalism si orientalism dureaza, desigur, de multa vreme in Hong Kong, dar existenta lor era pana acum una discreta. Aveau statut de secrete publice - lucruri de care toata lumea are habar, dar pe care nimeni nu le discuta."

Vezi articolul integral pe spatiimici.com