Caile ferate austriece ÖBB inaugureaza vineri 10 octombrie noua gara centrala Wien Hauptbahnhof, proiect de un miliard de euro aprobat in 2006. Fosta gara Südbahnhof nu mai exista, au fost craate noi legaturi intre gara, statiile de metrou si cele de S-Bahn, iar din 14 decembrie majoritatea trenurilor de lunga distanta vor pleca din aceasta gara, scrie The Local.

Panorama Wien HauptbahnhofFoto: hauptbahnhof-wien.at

Viena avea nevoie de o noua gara centrala, vechea statie Südbahnhof fiind prea mica pentru traficul feroviar de proportii si cu legaturi insuficiente cu transportul in comun.

Acum, accesul se face din Südtiroler Platz si legaturile cu metroul (U-Bahn) si trenurile regionale (S-Bahn) sunt mult mai bune. Din 14 decembrie vor pleca din noua gara si trenurile catre Berlin, Bucuresti, Cracovia, Düsseldorf, Florenta, Hamburg, Hanovra, Koln, Milano, Munchen, Roma, Venetia, Verona si Zurich. Pe timpul lucrarilor de constructie trenurile au folosit alte gari vieneze: Westbahnhof, Neustadt, Meidling sau. Simmering.

In plus, durata calatoriei cu trenurile expres Railjet intre Viena si Praga se scurteaza cu 38 de minute, pana la 4 ore si 11 minute.

Gara include 90 de magazine, o piata de alimente si 600 de locuri de parcare, iar in ziua deschiderii - 10 octombrie - vor fi concerte si diverse evenimente festive.

Constructia noii gari a fost aprobata de consiliul local al Vienei in decembrie 2006, lucrarile preliminare la partea de transport in comun au inceput in 2007, iar vechea gara Südbahnhof' a fost daramata, astfel incat in 2009 sa inceapa lucrarile de constructie, contractul fiind castigat de un consortiu condus de Strabag.

Trenurile au inceput din vara lui 2012 sa treaca prin gara, insa fara a opri, in timp ce gara a inceput sa fie partial operationala de la final de 2012, cand au inceput sa opreasca o serie de trenuri locale S-Bahn.

Totusi, nici dupa ce traficul international se va muta in noua gara lucrarile nu vor fi cu totul gata, deoarece pe parcursul lui 2015 trebuie sa se lucreze la o serie de pasarele.