Brazilienii isi aleg duminica noul presedinte. Urnele s-au deschis la ora locala 8:00 (11:00 GMT), iar ultimele sectii de votare se vor inchide la ora 22:00 GMT (Brazilia are 3 fusuri orare). In total, 142,8 milioane de alegatori brazilieni sunt chemati sa aleaga presedintele, dar si pe cei 27 de guvernatori, 513 deputati federali, 1.069 de deputati regionali si 27 de senatori (o treime din mandate) dintre peste 26.000 de candidati, anunta AFP. Actualul sef al statului, Dilma Rousseff (stanga) este favorita in sondaje, fiind cotata cu 47,7% din intentiile de vot, fata de ecologista Marina Silva, a doua clasata, cu 38,7%.

Candidata la un nou mandat de patru ani, Dilma Rousseff, mostenitoarea politica a fostului presedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), este prezentata ca favorita in primul tur, duminica, bucurandu-se totodata de un vot favorabil la balotaj, in al doilea tur doi, pe 26 octombrie.

Fata de promisiunea unei "noi politici" incarnate de catre candidata schimbarii, ecologista Marina Silva, Rousseff se prezinta ca garanta a progreselor socio-economice care le-au permis celor 40 de milioane de persoane sarace sa acceada la clasa medie si la consum in cei 12 ani cat s-a aflat la putere Partidul Muncitorilor (PT, stanga).

Atipica Marina Silva a avut o prestatie spectaculoasa in campanie, asumandu-si candidatura din partea Partidului Socialist Brazilian (PSB), in locul aliatului sau, Eduardo Campos, care a decedat in august intr-un accident de avion. Ea a inregistrat cu pana la zece puncte avans fata de Rousseff, in cazul turului doi.

Insa aceasta disidenta din cadrul PT - un fost ministru al Mediului (2003-2008) in timpul presedintiei lui Lula, si o evanghelista ferventa - s-a pliat in fata contraofensivei dure a lui Rousseff si puternicei masini electorale a PT.

Nascuta intr-o familie saraca din Amazonia, o regiune in care a muncit din greu, pe cand era copil, la recoltarea latexului, Marina Silva se va califica in turul doi, potrivit sondajelor.

Ea isi pastreaza astfel intact visul de a deveni prima presedinta de culoare a Braziliei, in perspectiva unui tur doi echilibrat, in care va beneficia de noi votanti si de un timp de antena egal celui al presedintei.

Rezultatul alegerilor legislative, disputate, in acest scrutin proportional, va fi cunoscut inca de duminica.

Zeci de mii de politisti au fost mobilizati cu scopul de a garanta securitatea operatiunilor de vot. La Rio de Janeiro, efectivele au fost dublate in comparatie cu situatia normala, la 22.253 de oameni, dupa o serie de atacuri armate in mai multe favele "pacificate", soldate in ultima perioada cu cinci morti.