Bulgarii isi aleg duminica reprezentantii in parlament, in cadrul unor alegeri parlamentare anticipate in care partidul GERB (centru-dreapta) este marele favorit, cu un avans confortabil in fata socialistilor, potrivit ultimelor sondaje de opinie, noteaza BTA si Reuters, citate de Agerpres.

Circa 6.000 de candidati, reprezentand 19 partide si sase coalitii, precum si trei candidati independenti isi disputa cele 240 de mandate parlamentare.

Pentru acest scrutin au fost organizate 11.729 de sectii de votare, care vor fi deschise intre orele locale 06:00 (03:00 GMT) si 19:00 (16:00 GMT).

Potrivit unui sondaj realizat de institutul Exacta, GERB va obtine intre 36,5% si 37,5% din voturi, in timp ce Partidul Socialist Bulgar (BSP) doar 19%-20% din sufragii, iar Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MRF, a minoritatii turce) intre 14,5% si 15,5%. Sondajul mai arata ca Blocul Reformist va fi votat de 6,5%-7,5%, formatiunea "Bulgaria fara cenzura" - intre 6,5% si 7,5%, Frontul Patriotic - 5%, iar partidul xenofob Ataka intre 2,8% si 3,8%.

Conform unui sondaj Gallup publicat vineri seara, GERB va obtine 33,9% din voturi, socialistii 18,9%, MRF - 15,1%, formatiunea "Bulgaria fara cenzura" 5,9%, iar Blocul Reformist 5,7%. De asemenea, ancheta sociologica mai arata ca Frontul Patriotic va obtine 4,4% din voturi, iar formatiunea Ataka 4%.

La scrutin ar urma sa se prezinte intre 3,3 milioane si 3,5 milioane de bulgari, ceea ce inseamna o prezenta la urne apropiata de cea inregistrata la alegerile parlamentare din mai 2013.

In urma cu patru zile, premierul interimar bulgar Gheorghi Bliznaski a afirmat ca Bulgaria are nevoie de un guvern puternic dupa alegerile parlamentare din 5 octombrie, guvern care sa continue procesul de reforme radicale.

Bulgaria a ramas mult in urma unor tari din regiune deoarece guvernele care s-au succedat la Sofia nu au reusit sa atace probleme precum coruptia larg raspandita si crima organizata. Printre altele, Sofia trebuie sa solutioneze problema deficitelor crescande din sectorul sau energetic, sa convinga o Uniune Europeana neincrezatoare pentru a debloca ajutorul de sute de milioane de euro si sa-si restructureze sistemele de sanatate si educatie. Se estimeaza ca, in acest an, economia Bulgariei va inregistra o crestere de cel mult 1,5%.