Ingrijorati de agresivitatea Rusiei fata de Ucraina, letonii isi aleg sambata Parlamentul intr-un scrutin care ar urma sa permita mentinerea la putere a actualei coalitii de centru-dreapta, relateaza Mediafax citand AFP.

Desi analistii se asteapta ca actuala coalitie sa se mentina la putere, acestia preconizeaza un scor bun al partidului pro-Kremlin.

Candidati din 13 partide s-au inscris in cursa electorala. Sectiile de vot s-au deschis la ora 7.00 (7.00, ora Romaniei) si ar urma sa se inchida la ora 20.00 (20.00, ora Romaniei).

Conform sondajelor, partidul importantei minoritati rusofone, Armonia, al carui lider, primarul orasului Riga Nils Ushakovs, se declara un fan al presedintelui rus Vladimir Putin, ar urma sa se claseze pe primul loc cu 24% din voturi. Acesta nu are insa nici o sansa sa formeze Guvernul, celelalte formatiuni urmand sa se uneasca impotriva sa, la fel ca in prezent.

Astfel, coalitia in exercitiu condusa de partidul Unitatea al premierului Laimdota Straujuma, o tehnocrata de 63 de ani, ar urma sa ramana la conducerea tarii baltice cu doua milioane de locuitori, membra a NATO si a zonei euro.

"Am votat pentru Unitatea, apreciind ca este un rau mai mic. In ceea ce priveste economia, am incredere in ei mai mult decat in altii", a declarat Maris Skrastins, in varsta de 25 de ani.

Dar Leonids, un inginer pensionat, prefera Armonia. "Am urmarit dezbaterile si am constatat ca Usakovs este cel mai bun (...). Nu cred ca ar permite sa ii dicteze Putin ce sa faca", a apreciat acesta.

Potrivit institutului de sondaje SKDS, coalitia celor patru partide de la putere ar urma sa obtina 61 de mandate, cu cinci mai putine decat in prezent, intr-un Parlament cu 100 de membri.

Campania electorala s-a derulat pe fondul temerilor aparute dupa anexarea Crimeei de Rusia si izbucnirea conflictului in Ucraina, unde separatistii sunt sustinuti de Moscova.

Suspectand Kremlinul ca vrea sa-si restabileasca autoritatea in zona fostei URSS, balticii se tem de destabilizarea micilor lor state, dintre care doua, Letonia si Estonia, au importante minoritati rusofone.

"Aceasta tara a fost invadata de mai multe ori de vecinul sau si multi oameni pastreaza aceasta amintire dureroasa", explica Ojars Kalnins, seful Comisiei de Afaceri externe din Parlament si membru al partidului Unitatea, principala forta a coalitiei in exercitiu.

Partidul rusofonilor genereaza temerile anumitor letoni. "Daca Armonia castiga, va fi un dezastru pentru tara. Ei o vor vinde rusilor", declara un muzician din Riga, Karlis Kalnins.

In schimb, rusofonii, care reprezinta aproximativ 25% din populatie, dezmint ferm orice simpatie excesiva pentru Rusia lui Vladimir Putin.

Cealalta tema a campaniei electorale este situatia economica, intr-o tara in care sosirea capitalismului a accentuat diferentele in ceea ce priveste nivelul de trai.

Letonia a avut o revenire spectaculoasa dupa criza din 2008-2009, cand productia sa a scazut cu aproape un sfert, insa masurile de austeritate dureroase au lasat urme.