Statul Islamic afirma ca l-a decapitat pe lucratorului umanitar Alan Henning, ca represalii pentru atacurile aeriene britanice impotriva ISIS din Irak. Informatia a fost lansata de centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste (SITE), relateaza AFP. Primul-ministru canadian, Stephen Harper, a declarat ca daca motiunea sa va fi votata, Canada va trimite sase avioane de lupta F-18, un avion de alimentare, doua aeronave de supraveghere si un aparat de transport personal in Irak pentru a participa la luptele impotriva Statului Islamic. Aceasta desfasurare va implica 600 de militari canadieni.

Alan HenningFoto: Captura YouTube

Videoclipul intitulat "Un nou mesaj pentru America si aliatii sai" a fost realizat folosind acelasi scenariu ca in executiile anterioare ale celor doi americani si a britanicului David Haines. In aceasta filmare care inca nu a fost autentificata, SI prezinta un alt ostatic american, Peter Kassing.

Prim-ministrul britanic, David Cameron, a condamnat vineri uciderea brutala a lui Alan Henning de catre Statul Islamic: "Uciderea brutala a lui Alan Henning de catre Statul Islamic nu face nimic altceva decat sa arate modul barbar si respingator in care opereaza acesti teroristi. Vom face tot ce ne sta in putere pentru a ii urmari pe acesti criminali si pentru a ii aduce in fata justitiei."

Oficialii de la Casa Alba au declarat ca acest nou incident este o dovada in plus a brutalitatii jihadistilor ultra-radicali: "Acesta este un alt exemplu clar al brutalitatii acestui grup si de aceea presedintele a pus in aplicare o strategie pentru slabirea si distrugerea Statului Islamic". Declaratia partine Lisei Monaco, conslierul pe probleme de terorism al lui Barak Obama, adaugand ca verificarile pentru confirmarea autenticitatii clipului sunt in curs de desfasurare.

Ultimele imagini cu Alan Henning inainte de rapire

Barack Obama: "Impreuna cu o coalitie largita a aliatilor vom continua sa actionam decisiv pentru a slabi si, in cele din urma, pentru a distruge SI."

Francois Hollande: "Aceasta crima, ca si celelalte, nu vor ramane nepedepsite. Franta va continua sa sprijine poporul si autoritatile irakiene in lupta impotriva terorismului."

Canada

Prim-ministrul canadian, Stephen Harper, a prezentat vineri in Parlament o motiune pentru a trimite luptatori in Irak care vor participa timp de sase luni in campania de atacuri aeriene impotriva Statului Islamic. Camera Comunelor trebuie sa adopte luni in mod oficial motiunea printr-un vot care ar trebui sa fie doar o formalitate pentru Harper in conditiile in care partidul sau detine majoritatea in Parlament (165 din totalul de 308). Primul-ministru a exclus trimiterea de trupe de lupta la sol, iar misiunea canadiana va include pana la sase avioane de lupta F-18, un avion de alimentare, doua aeronave de supraveghere si un aparat de transport personal. Aceasta desfasurare va implica 600 de militari.