Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat speranta, intr-un mesaj de felicitare adresat vineri liderilor de la Berlin cu ocazia Zilei Unitatii Germane, ca Rusia si Germania isi vor intensifica cooperarea in vederea garantarii securitatii si stabilitatii in Europa "in aceasta perioada dificila", transmite Agerpres.

"Presedintele Putin spera ca prin eforturi comune se va asigura dezvoltarea in continuare a cooperarii ruso-germane si a parteneriatului de colaborare in scopul rezolvarii actualelor probleme internationale, in interesul popoarelor celor doua tari si pentru asigurarea stabilitatii si securitatii pe continentul european si in intreaga lume", se arata in mesajul liderului de la Kremlin adresat presedintelui german Joachim Gauck si cancelarului Angela Merkel, dupa cum a informat serviciul de presa al presedintiei ruse, citat de Itar-Tass.

In acelasi mesaj, seful statului rus "a apreciat potentialul pozitiv al relatiilor ruso-germane si a subliniat necesitatea mentinerii si cresterii acestuia in aceasta perioada dificila", adaugand totodata ca "Rusia doreste un dialog constructiv cu Germania".

Relatiile dintre Moscova si Berlin s-au deteriorat semnificativ pe fondul crizei din Ucraina, Germania suspendand o serie de proiecte cu Rusia, inclusiv importante contracte militare. La inceputul lunii august, Germania a anuntat ca a decis sa renunte la un vast proiect de echipamente militare incheiat intre grupul Rheinmetall si Rusia si suspendat inca din luna martie.