Presedintele bulgar Rosen Plevneliev critica vehement Rusia, pe care o prezinta drept "un stat nationalist si agresiv", intr-un interviu acordat presei germane ce urmeaza sa fie publicat sambata, cu o zi inaintea alegerilor legislative din cea mai saraca tara din UE, scrie AFP.

"Rusia este un stat nationalist si agresiv", a declarat seful statului bulgar pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), potrivit unui extras din interviu, difuzat vineri.

Rusia "trebuie sa invete sa aiba parteneri, nu vasali si supusi", a continuat el, apreciind ca presedintele Vladimir Putin duce "o politica de secolul XIX", referindu-se la conflictul din Ucraina si la tentativele Moscovei de a exercita o influenta politica si economica asupra Bulgariei, potrivit lui.

Liderul rus considera ca prabusirea Zidului Berlinului si disparitia Uniunii Sovietice au fost o catastrofa si "din aceasta rezulta o interpretare a istoriei care contrazice Europa si valorile sale", a mai aratat presedintele bulgar.

"In lumea presedintelui Putin este in continuare ca in secolul XIX, cand existau mari puteri si o periferie care trebuia sa se conformeze", a continuat Plevneliev.

In Bulgaria, presedintele nu are decat functii onorifice. Potrivit Constitutiei, el reprezinta Bulgaria in relatiile internationale, insa politica este stabilita de catre Guvern.

La 18 luni de la protestele care l-au indepartat de la putere, fostul premier bulgar Boiko Borisov se pregateste sa obtina o victorie in alegerile de duminica, intr-o tara care se confrunta cu o economie la pamant, saracie, coruptie si este, totodata, afectata de o profunda instabilitate politica.