Enterovirusul D68, un virus frecvent in SUA la inceputul toamnei care provoaca probleme respiratorii, a fost gasit de specialisti in probele recoltate de la 4 persoane, inclusiv o fetita de 10 ani, care au decedat recent, a anuntat Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA (CDC), potrivit CNN. Ramane neclar ce rol a jucat virusul in moartea celor 4 pacienti.

Potrivit CNN, virusul este unul des intalnit, in special spre sfarsitul verii si inceputul toamnei, estimarile CDC indicand intre 10 milioane si 15 milioane de infectii anuale in SUA.

Cu toate acestea, cele 4 decese provoaca semnale de alarma pentru ca anul acesta a crescut numarul persoanelor, in special copii, care au ajuns in spital cu probleme respiratorii severe ca urmare a infectiei cu enterovirul D68. Pare sa afecteze in special copiii cu antecedente de astm sau alte probleme respiratorii.

CDC a confirmat miercuri ca 500 de persoane, din 42 de state americane, au probleme respiratorii provocate de enterovirusul D68.

Printre cei infectati se numara si Emily Otrando, o fetita de 10 ani din Cumberland, Rhode Island, care a decedat in data de 22 septembrie la Spitalul de Copii Hasbro. Departamentul de Sanatate din SUA a anuntat de abia miercuri ca analizele de laborator au iesit pozitive pentru enterovirusul D68.

Dr. Michael Fine, directorul Deparatamentului National de Sanatate, le-a spus miercuri reporterilor ca fata "a murit din cauza unei septicemii covarsitoare de stafilococ auriu".

Staphylococcus aureus sau Stafilococul auriu este o bacterie rezistenta la o paleta variata de antibiotice, iar septicemia este o stare infectioasa generalizata, cauzata de diseminarea unui germene patogen in intreg organismul, prin intermediul sangelui.

Potrivit specialistului, "culturile au aratat si prezenta enterovirusului D68". Fine a explicat ca fetita, care nu avea anterior probleme de santatate, a inceput sa prezinte dificultati de respiratie si "dupa ce a ajuns la spital, totul s-a degradat rapid, in decurs de 24 de ore".

Reprezentantul Departamentului de Sanatate a adaugat ca "nu este clar ce rol a jucat entrovirusul, insa este clar ca (aceasta - n.red.) a fost o moarte provocata de septicemie".

"Nu stim care a fost primul, si nu putem sti asta cu dispozitivele stiintifice pe care le avem astazi la indemana", a declarat Fine, referindu-se la enterovirus si septicemie.

Colegii de clasa ai fetitei nu sunt testati pentru enterovirus, in parte pentru ca "acesta este un caz izolat", iar virusul nu este unul rar si, in general, nu este mai nociv decat o raceala, sustine Fine.

Enteovirusul ar putea fi legat si de un mic numar de cazuri de o boala neurologica misterioasa care au aparut in Colorado, Boston si Michigan. Doctorii din Colorado au depistat-o primii - un grup de 10 copii au fost interanti in spital cu slabiciune la nivelul membrelor, disfunctii ale nervilor cranieni si anormalitati in materia cenusie din maduva spinarii.

Doctorii de la Spitalul de Copii din Boston au identificat ulterior 4 pacienti cu aceleasi simptome. De asemenea, un copil din Washtenaw County, statul Michigan, a dezvoltat o paralizie partiala la membrele inferioare dupa ce a fost internat in spital fiind infectat cu acest virus, a anuntat miercuri Departamentul de Sanatate din Michigan.

Staphylococcus aureus este un tip de bacterie care cauzeaza in general infectii la nivelul pielii, pneumonie si sepsis. Majoritatea infectiilor cu stafilococ pot fi tratate usor cu antibiotice, potrivit Institutului National de Sanatate din SUA, insa unele tulpini de bacterie sunt mai rezistente la aceste medicamente, astfel incat sunt mai greu de tratat.