UPDATE Centrul Donetskului este bombardat joi, pentru prima data de la incheierea armistitiului. Totodata, separatistii pro-rusi au lansat joi un nou asalt masiv impotriva aeroportului strategic din Donetsk, aflat in mainile armatei ucrainene, fragilizand si mai mult acordul de armistitiu, anunta AFP.

O coloana de fum provenind de la aeroport plana asupra unei bune parti a orasului Donetsk, unde se auzeau tiruri regulate de artilerie grea si rafale de arme automate.

"Ieri (miercuri), trupele (rebele) au patruns intr-un terminal al aeroportului dar nu putem inca sa confirmam daca sunt inca acolo sau au parasit locul", a precizat joi un purtator de cuvant separatist.

Potrivit unui purtator de cuvant militar ucrainean, Vladislav Seleznev, rebelii au atacat cu tancuri si au bombardat fortele guvernamentale care controleaza terminalul principal.

"Situatia in aeroport este tensionata, au lansat un al doilea asalt in cursul diminetii", a subliniat el.

Luptele continuau joi dimineata in estul Ucrainei, a doua zi dupa bombardamentele care au ucis zece civili si in conditiile in care Kievul si Moscova urmeaza sa reia, la Bruxelles, dificilele negocieri legate de aprovizionarea cu gaze.

In ciuda acordului de incetare a focului semnat la Minsk, luptele s-au soldat cu 10 morti, miercuri, intr-un cartier din Donetsk situat la circa 4 km de aeroport, dupa ce proiectilele au cazut pe un refugiu de autobuz si asupra unei scoli, in ziua inceperii scolii in regiunile rebele.

Separatistii acuza armata ucraineana, care controleaza aeroportul, ca se afla la originea tirurilor. Amnesty International a preluat aceasta acuzatie, apreciind ca rebelii care "plaseaza tinte militare in cartiere de locuinte" ar trebui "sa imparta responsabilitatea".

Rusia, care a anuntat luni deschiderea unei anchete penale pentru genocid in randul populatiilor rusofone din estul Ucrainei, a precizat ca il vizeaza pe ministrul Apararii, Valeri Gheletei, precum si seful de stat major al Armatei din Kiev, Viktor Mujenko, alaturi de alti responsabili militari.

Moscova a anuntat miercuri punerea sub acuzare a unui soldat al fortelor speciale ucrainene pentru ucidere de civili. Barbatul de afla in Rusia unde incerca sa isi gaseasca de munca, potrivit comitetului rus de ancheta.

In apropierea iernii, ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, este asteptat joi la Bruxelles pentru discutii cu UE, care se teme de intreruperea aprovizionarii cu gaze pentru cele 28 de tari membre daca Moscova nu reia livrarile catre Ucraina, intrerupte in iunie. O reuniune alaturi de Rusia ar putea avea loc vineri.

Prezentand vinerea trecuta un "acord interimar" care trebuie insa aprobat de cele doua guverne, comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a explicat ca in schimbul platii a 3,1 miliarde de dolari pana la finele anului, gigantul rus Gazprom s-a angajat sa furnizeze cel putin 5 miliarde m3 de gaz catre Ucraina, pentru a-i permite sa depaseasca iarna.