Pelerinajul anual al musulmanilor la Mecca, incepe joi, intr-un context marcat, pe de o parte, de ofensiva lansata de gruparea jihadista Statul Islamic (SI) si, pe de alta, de temerile legate de eventualitatea extinderii epidemiei de Ebola, relateaza miercuri EFE citata de Agerpres.

Conform datelor de la Biroul saudit de Pasapoarte, aproximativ 1.400.000 de musulmani din intreaga lume se afla deja in Arabia Saudita pentru a indeplini obligatia religioasa a 'hajj'-ului.

Autoritatile se asteapta ca inca un milion si jumatate de pelerini sa soseasca foarte curand. Ceremoniile incep in ziua de 'Al Taruia', in care pelerinii ajunsi la Mecca se imbraca in vesminte albe, fara cusaturi, se roaga si mediteaza. A doua zi, ei urca pe muntele Arafat, unde profetul Mahomed a rostit ultima sa predica 'Jutba al Wedaa' (de despartire). Pelerinii raman acolo pana la apusul soarelui, dupa care se indrepta spre orasul Muzdalifa, in care isi petrec noaptea.

In cea de-a treia zi, credinciosii musulmani pleaca la Mina, unde arunca pietre in cele trei coloane care il reprezinta pe diavol. Ei fac apoi inconjurul 'Kaaba' - situata in centrul Marii Moschei din Mecca - o mica constructie in forma de cub acoperita cu o panza neagra cu auriu sub care se afla piatra neagra pe care musulmanii o considera rupta din Rai. Dupa indeplinirea acestor ritualuri, pelerinii isi taie parul si unghiile si taie un miel, act care marcheaza inceperea sarbatorii Sacrificiului (Aid al-Adha).

In urmatoarele trei zile dupa aceasta mare sarbatoare, pelerinii trebuie sa indepline asca a doua parte a lapidarii diavolului, la Mina, si sa faca de sapte ori inconjurul Kaaba, in semn de despartire. Autoritatile saudite au desfasurat un amplu dispozitiv de securitate format din 75.000 de agenti pentru a asigura buna desfasurare a pelerinajului. Ministrul de interne saudit, Mohamed bin Nayef, a declarat ca nu va fi permisa 'politizarea' manifestarii religioase, fiind interzise steagurile nationale sau pancartele care ar putea genera discordie.

Au fost, de asemenea, suspendate temporar vizele pentru cetatenii originari din tarile Africii de Vest, mai ales din Liberia, Guineea Conakry si Sierra Leone, statele cele mai afectate de epidemia Ebola. Autoritatile au stabilit centre de supraveghere sanitara in porturi si in punctele de trecere ale frontierelor terestre. Aproximativ 14.000 de angajati din salubritate vor mentine curate zonele unde se practica ritualurile de hajj.