SUA vor trimite in tarile baltice si in Polonia, in urmatoarele doua saptamani, Prima brigada de lupta a Primei divizii de cavalerie, "Ironhorse", formata din 700 de soldati, 20 de tancuri M1A1 Abrams insotite de vehicule blindate Bradley si Stryker, una dintre cele mai redutabile forte armate trimise pe terenul fostei Uniuni Sovietice, dupa cum scrie Reuters.

Scopul este de a convinge Moscova ca, spre deosebire de Ucraina, orice interventie a Rusiei in Lituania, Letonia sau Estonia o pune in stare de razboi cu alianta nord-atlantica.

Toate cele trei tari baltice au facut parte din fosta URSS iar analistii afirma ca Moscova doreste sa-si reafirme influenta in aceasta zona, in special in zonele cu multi etnici rusi.

Polonia, de asemenea, aflata sub dominatie sovietica in perioada Razboiului Rece, ramane foarte nervoasa in fata actiunilor Rusiei si face lobby pentru mai multe forte americane in regiune.

"Scopul este de a oferi o demonstratie foarte vizibila a angajamentului nostru fata de aliati", a precizat capitanul John Farmer, ofiter de relatii publice al Ironhorse, denumirea oficiala a Primei birgazi de lupta a Primei Divizii de cavalerie.

"Ar putea dura mai multe decat amplasarea unor forte mai usoare, da nimic nu se compara cu un tanc daca vrei sa obtii efecte".

Este pentru prima oara cand SUA trimite intariri formate din vehicule blindate grele in Europa, de la finele Razboiului Rece.

Rusia si-a majorat cu 30% cheltuielile militare incepand cu 2008. Anul trecut, a redeschis o baza din epoca Razboiului Rece situata in apropiere de granita cu Letonia si o alta in Belarus, unde se afla zeci de elicoptere de atac si avioane de vanatoare Su-27.

Potrivit unui raport al think-tank-ului estonian International Centre for Defence Studies (ICDS), majoritatea unitatilor armate rusesti din regiune au primit vehicule armate noi.

Rusia are, de asemenea, cateva sute de tancuri in regiune, potrivit analistilor occidentali si rusi.

Poate cel mai important lucru este ca in ultimii patru ani Rusia a amplasat rachete balistice Iskander si a upgradat rachetele anti-racheta S-400 inclusiv in enclava Kaliningrad.

Aceste rachete, spune ICDS, permit Rusiei sa loveasca aproape fara avertisment tinte din Polonia pana in Finlanda permitandu-i totodata o aparare mai solida impotriva atacurilor aeriene. Spre deosebire de avioane sau rachete de croaziera, rachetele Iskanders pot scapa de majoritatea sistemelor de aparare ale NATO.

Amplasarea acestor forte, spune Moscova, este un raspuns direct la sistemul antiracheta amplasat de SUA in estul Europei.