Televiziunea publica din Rusia sustine ca protestele pro-democratie din Hong Kong sunt organizate de catre Marea Britanie si Statele Unite. Intr-un semn care arata antipatie profunda a Kremlinului fata de protestele de strada si sentimentul anti-occidental din societatea ruseasca, postul de televiziune Rossiya 24 a raportat ca "liderii miscarii Occupy Central au fost special pregatiti de catre serviciile secrete americane, relateaza The Telegraph.

"Tactica protestatarilor reproduce exact inceputul revolutiilor portocalii, care au fost de fapt lovituri de stat", a raportat postul TV rusesc, referindu-se la demonstratiile de masa care au demis guvernele din Georgia, Ucraina si Kargazstan in timpul anilor 2000.

"Mai mult, expertii cred ca Marea Britanie se afla in spatele protestelor din Hong Kong pentru ca isi pierde beneficiile economice pe care companiile britanice le-au avut dupa predarea coloniei Chinei", precizeaza postul TV.

Mass-media din China au acuzat protestatatii ca au legaturi cu guvernul SUA. Wen Wei Po. un ziar pro-Beijing, a raportat saptamana trecuta ca Joshua Wong, liderul studentilor in varsta de 17 ani, s-a intalnit frecvent cu membrii Ambasadei SUA din Hong Kong si a primit donatii de la americani. Wong a negat acuzatiile.

Presa pro-Beijing a acuzat CIA-ul ca s-a infiltrat in scolile din Hong Kong si a sugerat ca Marea Britanie a plasat agenti ai serviciilor secrete in structurile de conducere ale orasului.

Rusia se apropie de China in contextul in care Moscova se confrunta cu sanctiunile impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana in Criza din Ucraina.