Armata americana nu poate bombarda "orbeste" gruparea Statul Islamic (SI), a subliniat marti Pentagonul, facand apel la "rabdare strategica" pentru a veni de hac combatantilor jihadisti, relateaza Agerpres.

"Nimeni nu a spus ca aceasta ar fi facil sau rapid si nimeni nu trebuie sa se lase leganat de falsa iluzie a securitatii pe care aceste lovituri aeriene tinta o pot aduce", a subliniat in fata presei un purtator de cuvant al Ministerului american al Apararii, contraamiralul John Kirby.

"Noi nu vom bombarda, nu putem bombarda Statul Islamic orbeste", a insistat el.

Aceasta declaratie survine la o saptamana dupa ce Washingtonul a inceput sa efectueze lovituri aeriene impotriva jihadistilor in Siria, cu ajutorul tarilor arabe. SUA au anuntat in urma cu o zi ca doar luni si marti au efectuat 22 de lovituri aeriene impotriva gruparii SI in Siria si Irak.

Raidurile aeriene au afectat rafinarii de petrol, controlate de jihadisti, tancuri de asalt, artilerie, cladiri si alte tinte, dar militantii continua sa castige teren in unele regiuni, in special in apropiere de frontiera turca.

John Kirby a criticat modul in care unele mass-media au acoperit aceste lovituri si atingerile nerealiste aduse campaniei aeriene desfasurate de SUA si aliatii lor in Siria si Irak.

Comandantii armatei americane s-au exprimat clar inca de la inceput asupra faptului ca doar lovituri aeriene nu vor fi suficiente, dar ca eforturi de lunga durata vor fi necesare pentru a antrena si forma rebelii sirieni "moderati" si pentru a intari armata irakiana, a amintit Kirby.

"Desi noi impartasim sentimentul de urgenta al situatiei in fata acestui grup, noi trebuie de asemene sa impartasim un sentiment de rabdare strategica", a sugerat el.

Combatantii SI nu se mai deplaseaza acum in grupuri mari, sub cer deschis, ci se disperseaza pentru a evita sa fie loviti din aer, a explicat acesta.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului a recunoscut ca gruparea jihadista constituie in continuare o amenintare si ca in unele cazuri ea a ocupat chiar noi teritorii.

"Lovituri aeriene eficiente nu inseamna ca jihadistii nu mai incearca sau, in unele cazuri, nu reusesc sa castige teren", a indicat acesta.

"Noi am fost foarte onesti asupra faptului ca doar calea militara nu ar reusi sa le vina de hac jihadistilor, dar aceasta nu trebuie luata drept o marturisire a ineficientei", a mai spus el.

"Si unul din mijloacele prin care noi stim ca loviturile aeriene au avut un efect este tocmai ca teroristii au trebuit sa-si schimbe tacticile, comunicatiile si comandamentul", a adaugat Kirby.