Zeci de mii de manifestanti pro-democratie au extins protestul care a blocat in ultimele zile strazile din Hong Kong, adunand provizii si ridicand baricade improvizate, temandu-se de o interventie in forta a politiei care ar putea veni inainte de Ziua Nationala a Chinei, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Politia anti-revolta a folosit gaze lacrimogene si spray cu piper impotriva manifestantilor in weekend, in marti seara fortele de ordine se retrasesera aproape in totalitate din districtul central Admirality, cu exceptia zonei din jurul sediului guvernului.

Actiunea pro-democratie din Hong Kong a ajuns sa fie cunoscuta sub numele "revolutia umbrelelor", dupa ce protestatarii si-au folosit umbrelele pe care le adusesera cu ei pentru a se proteja de razele puternice ale soarelui ca scut impotriva jeturilor de spray cu piper si a gazelor lacrimogene. In mediul online, umbrela a devenit un simbol al solidaritatii cu cei de pe strazile centrului financiar asiatic care cer democratie extinsa.

In ajunul aniversarii de miercuri a constituirii Republicii Populare Chineze de catre Partidul Comunist in 1949, multimea s-a adunat in districtele centrale ale centrului financiar asiatic, in apropiere de locul unde urmeaza sa aiba loc festivitatile pentru Ziua Nationala.

In randul protestatrilor au inceput sa circule zvonuri ca politia s-ar putea pregati sa intervina din nou, iar guvernul a promis ca festivitatile se vor defasura precum programat.

Liderii studentesti i-au dat sefului executiv al Hong Kong-ului un ultimatum, cerandu-i sa iasa si sa se adreseze protestatarilor marti, inainte de miezul noptii, amenintand ca in urmatoarele zile vor ocupa noi cladiri guvernamentale si drumuri publice in cazul in care nu o face.

Protestatarii, in marea lor majoritate studenti, cer democratie deplina si i-au cerut lui Leung, sprijinit de Beijing, sa demisioneze dupa ce Beijingul a decis in urma cu o luna ca toti candidatii care vor sa intre in cursa pentru conducerea Hong Kong-ului, in 2017, trebuie sa aiba aprobarea sa.

Desi Leung a afirmat ca Beijingul nu va da inapoi in fata protestelor pe care le-a catalogat dept ilegale, a mai declarat ca politia din Hong Kong va reusi sa mentina securitatea fara ajutorul trupelor Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) de pe continent.

"Cand apare o problema in Hong Kong, fortele noastre de politie ar trebui sa fie capabile sa o rezolve. Nu trebuie sa cerem trimiterea PLA", a declarat Leung marti intr-o conferinta de presa.

Analistii estimeaza ca protestele vor escalada miercuri, ca raspuns la evenimentele organizate de autoritati cu ocazia Zilei Nationale.

Hong Kong s-a intors sub conducerea chineza in 1997, sub formula "o tara, doua sisteme", cu libertati de care locuitorii de pe continent nu se bucura, si cu o promisiune veche de democratie deplina. China este ingrozita ca apelurile la democratie se vor raspandi la orasele de pe continent, amenintand controlul Partidului Comunist si monopolul sau asupra puterii.

Protestatarii masati in cel putin 4 dintre zonele de afaceri ale Hong Kong-ului, inclusiv Admirality, districtul Central de afaceri, districtul comercial Causeway Bay si Mong Kok in Kowloon.

"Speram ca oamenii sa poata tine cele 3 puncte principale ocupate: Admiralty, Causeway Bay si Mong Kok. Le vom numi 'Piata Democratiei'", a declarat Chan Kin-man, co-fondator al miscarii de protest Occupy Central.

Organizatorii au anuntat ca in jur de 80.000 de persoane au iesit in strada dupa ce demonstratiile au izbucnit vineri seara, si multi dintre ei au dormit pe strazi in ultimele 4 nopti, blocand rutele in general foarte ocupate. Nu sunt disponibile estimari independente ale numarului de manifestanti.