Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) distruge situri istorice din Irak si vinde obiecte antice pentru a se finanta, au afirmat experti si diplomati in cursul unui colocviu organizat de UNESCO pe tema "patrimoniului irakian aflat in pericol", relateaza AFP, preluata de Mediafax.

"Patrimoniul irakian este in foarte mare pericol", a avertizat Philippe Lalliot, ambasadorul Frantei la UNESCO, subliniind importanta culturii si patrimoniului pentru pace si dialog.

Gruparea Stat Islamic, care apreciaza ca statuile reprezinta o forma de a apela la idolatrie, a dinamitat numeroase lacasuri de cult, monumente si sanctuare apartinand patrimoniilor crestin, evreiesc sau musulman, au subliniat numerosi participanti la colocviu.

Numeroase statui de la Mosul sau palate asiriene din zonele controlate de SI au fost "dinamitate sau distruse", au explicat Abdullah Khorseed Qader, directorul Institutului irakian pentru conservarea obiectelor antice si patrimoniului din Erbil, si Qais Hussen Rashied, directorul Muzeului din Bagdad.

"Lupta impotriva traficului este echivalenta cu lupta impotriva terorismului", a subliniat Philippe Lalliot.

SI "face sapaturi pentru a vinde (obiecte) pe pietele europene si asiatice (...). Aceste sume finanteaza terorismul", a acuzat Qais Hussen Rashied, care a apreciat ca este imposibil de a estima amploarea acestui trafic sau pierderile inregistrate de Irak.

"Unele obiecte sunt inestimabile. Unele dintre ele au 2.000 de ani si pot valora foarte scump, dar, avand in vedere ca nu exista o piata reala, nu se poate spune cat valoreaza", a precizat el.

"Nu avem date concrete fiindca Daesh (gruparea SI) inca se afla acolo. Pentru moment, este un teren cucerit de Daesh si trebuie de asteptat sau de facut totul pentru a-l recupera. Nu se poate face nimic", a conchis el.