Cancelarul britanic George Osborne vrea ca marile corporatii sa nu mai evite fiscalitatea din Marea Britanie, prin intermediul unor aranjamente "Double Irish", informeazaThe Guardian. Ce sunt aceste scheme si cum vor lucra noile sale masuri?

Ce este "taxa Google", propusa de George Osborne?

"In timp ce noi oferim unele dintre cele mai mici impozite din lume, ne asteptam ca acestea sa fie platite, nu evitate".

Cancelarul a anuntat un plan ca multinationalele sa nu mai evite fiscul din Marea Britanie. In timp ce Osborne nu a mentionat numele companiei Google, tot mai multe persoane se refera la aceasta masura ca "taxa Google".

Care este problema?

"Unele companii din domeniul tehnologiei apeleaza la anumite metode pentru a plati impozit mic sau deloc in tara. In cazul in care abuzeaza de sistemul nostru de impozitare, acestia abuzeaza de fapt de increderea poporului britanic".

In timp ce Google a realizat anul trecut venituri in valoare de 3,4 miliarde de lire sterline in Marea Britanie, corporatia a platit impozit pe profit de doar 20,4 milioane de lire sterline.

Ce este "Double Irish"?

Google are venituri uriase in Marea Britanie, dar colecteaza aproape tot profitul in Irlanda. Nici acolo nu se platesc impozite mari, pentru ca cea mai mare parte a banilor este redirectionata la Google Ireland Holding, o companie inregistrata pentru scopuri fiscale in Insulele Bermude.

Un numar mare de companii din SUA, printre care Apple, Microsoft sau Facebook folosesc metode similare cu "Double Irish".

Care este planul lui George Osborne pentru stoparea "Double Irish"?

"Mesajul meu pentru companii este clar: vom pune capat acestor metode. Avem taxe mici, dar taxe mici care trebuie platite". La sfarsitul anului, Osborne va prezenta planul de a forta companiile sa declare profiturile realizate in Marea Britanie si sa plateasca impozitul acolo, in locul off-shore-urilor. Acest lucru ar putea genera "sute de milioane" in plus la buget.