Tribunalul constitutional spaniol a decis suspendarea referendumului privind autodeterminarea regiunii Catalonia, programat in noiembrie, potrivit Mediafax.

Guvernul de la Madrid depusese recurs la Tribunalul constitutional impotriva referendumului proindependenta programat in provincia Catalonia, denuntand "afectarea suveranitatii statului spaniol".

Premierul Mariano Rajoy a anuntat recursul dupa o sedinta extraordinara de guvern, catalogand organizarea referendumului drept o initiativa "demagogica" si "antidemocratica". "Nimic si nimeni, nicio putere, nicio institutie nu pot intrerupe principiul suveranitatii unice, indivizibile, pe care se fondeaza viata noastra comuna", a declarat Mariano Rajoy intr-o conferinta de presa. "Este profund regretabil ca presedintele regiunii Catalonia, Artur Mas, a convocat plebiscitul", a spus Rajoy.

"Este vorba de o initiativa impotriva legii, care depaseste cadrul democratiei, ii divizeaza pe catalani, indepartandu-i de Europa si de restul Spaniei", a argumentat Rajoy.

Catalonia intentioneaza sa organizeze, pe 9 noiembrie, o consultare populara pe tema autodeterminarii.