Cea mai mare statuie a lui Lenin aflata inca in picioare in Ucraina a fost daramata in noaptea de duminica spre luni la Harkov (est) de catre manifestanti nationalisti, relateaza AFP.

Statuia lui Lenin, in HarkovFoto: Captura YouTube

Dupa doua ore de munca, protestatarii, cu ajutorul flexurilor, au reusit sa taie picioarele statuii cu o inaltime de 8,50, care a cazut, in aclamatiile multimii.

Caderea statuii a fost punctul de varf al manifestatiei care a reunit zeci de persoane, duminica dupa amiaza, in al doilea oras ca marime al Ucrainei, printre care si ultranationalisti ai clubului local de fotbal.

De la alungarea, in februarie, a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, soarta statuii era un subiect de discordie in acest oras cu 1,5 milioane de locuitori, situat in estul tarii, dar majoritar fidel Ucrainei, desi limba rusa este dominanta aici.

Autoritatile locale, afirmand ca se tem ca prin caderea statuii ar putea fi afectate tunelurile de metrou, a promis ca o va demonta, dar manifestantii au preferat sa nu mai astepte acest moment.

O ancheta pentru vandalism a fost deschis dar apoi a fost inchisa imediat de catre Ministerul de Interne, care a notat ca nimeni nu a fost ranit. "Lenin? Lasati-l sa cada. Bine ca nu a fost ranit nimeni. Bine ca acest gunoi de idol comunist nu mareste bilantul victimelor", a scris ministrul de Interne Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook.

Alte statui ale lui Lenin au fost daramate de la evenimentele din februarie, in special in Kiev, dar multe altele sunt in continuare pe socluri in estul tarii controlat de separatisti.