Moscova a cerut duminica o "resetare 2.0" a relatiilor sale cu Washingtonul, spunand ca situatia din Ucraina, care a dus la impunerea sanctiunilor occidentale asupra Rusiei, se imbunatateste gratie initiativelor de pace ale Kremlinului, relateaza Reuters.

Kerry LavrovFoto: AFP

Washingtonul si Bruxellesul au acuzat Moscova ca sprijina rebeliunea pro-rusa din estul Ucrainei si i-au impus sanctiuni, in mai multe valuri, dupa anexarea peninsulei Crimeea in luna martie.

Conflictul a adus relatiile dintre Moscova si Occident la cel mai tensionat nivel de la finalul Razboiului Rece. Presedintele Barack Obama a declarat saptamana trecuta ca sanctiunile ar putea fi ridicate daca Rusia ia calea pacii si diplomatiei.

In mai multe interviuri televizate, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a declarat ca este timpul sa se repete "resetarea", un cuvant pe care Washingtonul l-a folosit pentru a descrie incercarea de a repara legaturile dintre cele doua mari puteri la inceputul mandatului presedintelui Obama.

Totodata, Lavrov a criticat "mentalitatea de Razboi Rece" a NATO, a criticat Washingtonul pentru ca l-a exclus pe Bashar al-Assad, aliatul Rusiei, din campania impotriva jihadistilor Statului Islamic din Siria, si a afirmat ca Washingtonul "nu poate continua sa se poarte ca acuzator, judecator si calau in fiecare parte a lumii".

"Suntem interesati sa aducem relatiile la normalitate, insa nu noi suntem cei care le-au distrus. Acum este nevoie de ceea ce americanul ar numi probabil o 'resetare'", a declarat Lavrov, potrivit unor transcrieri postate pe site-ul ministerului.

"Administratia curenta din SUA distruge astazi cea mai mare parte din structura de cooperare pe care a creat-o chiar ea impreuna cu noi. Probabil altceva se va intampla - o a doua resetare sau resetarea 2.0", a declarat Lavrov pentru televiziunea ruseasca Channel 5.