Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat ca tara sa ia in considerare o posibila implicare militara in operatiunile impotriva Statului Islamic si a atras totodata atentia ca raidurile aeriene lansate de coalitia condusa de SUA sunt insuficiente, pentru neutralizarea acestei grupari fiind necesara in opinia sa necesara cu trupe terestre, anunta Agerpres, citand Reuters si EFE.

Pana in prezent, Guvernul de la Ankara a evitat sa se plaseze in prima linie a coalitiei ce lupta impotriva Statului Islamic, dar unii oficiali au declarat la inceputul saptamanii ca Erdogan poarta negocieri cu privire la rolul pe care Turcia ar putea sa-l joace.

"Logica prin care se presupune ca Turcia nu va adopta o pozitie militara este gresita", a punctat seful statului turc intr-un interviu acordat cotidianului Hurriyet in avionul care-l aducea de la New York, unde a participat la Adunarea Generala a ONU.

El a confirmat totodata existenta unor negocieri in cadrul carora se examineaza optiunile militare, inclusiv o posibila operatiune terestra, precum si modul in care Turcia s-ar putea implica. "In urma repartizarii responsabilitatilor, fiecare tara va primi o anumita misiune. Indiferent care va fi rolul Turciei, ea il va juca", a subliniat Erdogan, amintind ca pe 2 octombrie parlamentul de la Ankara va fi convocat pentru a se pronunta prin vot asupra angajarii militare a Turciei.

Referindu-se tot la aspectul militar, el a insistat ca "o astfel de organizatie terorista nu poate fi eliminata doar cu lovituri aeriene". "Trupele terestre sunt complementare fortelor aeriene si ele formeaza impreuna un tot unitar, iar actiunea terestra este esentiala", a explicat Erdogan.

Vorbind despre una dintre modalitatile in care armata turca s-ar putea angaja militar, Erdogan a dat exemplul concret al crearii unei zone de securitate in nordul Siriei, ce va implica si o zona de excludere aeriana, daca se va incheia un acord international pentru constituirea unui astfel de spatiu unde se vor putea adaposti refugiatii care fug din calea islamistilor.