Politia a evacuat, sambata, circa 50 de manifestanti care ocupau sediul Guvernului din Hong Kong inca de vineri, pentru a protesta fata de decizia Beijingului de a impune limite sufragiului universal, anunta Mediafax. Politia a anuntat ca a arestat 61 de manifestanti, intre care mai multi adolescenti, in timpul ocuparii Guvernului, care a fost momentul culminant al unei saptamani de campanie de nesupunere civica in fosta colonie britanica trecuta sub tutela chineza.

Pana la 2.000 de manifestanti se aflau in exteriorul complexului unde erau pozitionati politisti echipati cu casti si scuturi. Multimea a scandat impotriva politistilor care au scos din cladire cei aproximativ 50 de manifestanti, deseori tragand de ei fara menajamente. "Politia ar trebui sa prinda hoti, nu studenti", scanda multimea, in timp ce acestia sunt varful de lance al campaniei de nesupunere civila din Hong Kong, lansata luni. Imaginile televizate au aratat arestarea liderului studentilor Joshua Wong, in varsta de doar 17 ani.

Intr-un comunicat, autoritatile din Hong Kong si-au "exprimat regretul" ca protestatarii au patruns in cladire, adaugand ca au fost raniti manifestanti si politisti, fara alte precizari.

Cu o zi inainte, circa 150 de manifestanti au reusit sa intre in complexul guvernamental, multi dintre ei prin escaladarea gardului, in timp ce altii au strigat "Deschideti portile", potrivit martorilor oculari.

Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii, care se protejau cu umbrele, masti chirurgicale si ochelari de motociclisti, a declarat un jurnalist pentru AFP.

In total, o mie de persoane au participat la manifestatii in noaptea de vineri spre sambata. Anterior, multimea a depasit 2.000 de persoane, cand liceenii li s-au alaturat studentilor.

"Ne este indiferent daca vom fi raniti, ne este indiferent daca vom fi arestati, ceea ce vrem este sa obtinem o democratie reala", a declarat un manifestant, Wong Kai-keung, aflat in primul rand al protestatarilor.

China a anuntat in august ca viitorul executiv local va fi ales prin sufragiu universal incepand din 2017, dar doar doi sau trei candidati, selectionati de un comitet de nominalizare, vor putea sa se prezinte la scrutin.

Lansata luni, campania de nesupunere civica a reunit circa 13.000 de studenti intr-un campus din nordul Hong Kong, potrivit organizatorilor.

In iulie, 500.000 de manifestanti au defilat pe strazi pentru a protesta fata de controlul tot mai mare al Beijingului asupra vietii din Hong Kong.