¬Peste 600 de cutremure de magnitudine mica s-au produs in mai putin de 36 de ore in regiunea Mammoth Lakes, cu cea mai intensa activitate vulcanica din California, in Statele Unite, potrivit institutului american de geofizica USGS, citat de Los Angeles Times in editia electronica, potrivit Mediafax.

Seria de cutremure, cu magnitudinea cuprinsa intre 1 si 3,8 grade, a inceput joi, in jurul orei locale 05.00, potrivit USGS. "Aceasta este una dintre cele mai mari serii de cutremure pe care am vazut-o in ultimul deceniu", a declarat cercetatorul David Shelly de la USGS.

Cutremurele in serie nu sunt neobisnuite pentru aceasta regiune din California, care este una dintre cele mai active din punct de vedere seismic.

In adancul pamantului exista magma, dar nu aceasta se misca, a explicat Shelly. Cutremurele se produc de obicei atunci cand apa si dioxidul de carbon de deasupra magmei se ridica in straturile superioare ale crustei terestre si patrunde in crapaturile faliilor mici. Cresterea presiunii fluidului genereaza aceste miscari. "Aceasta nu inseamna ca vulcanul mai este activ", a declarat el. "Este un proces in desfasurare intr-un sistem vulcanic".

Ultimele cutremure par sa se produca in acelasi loc unde o serie de 200 de miscari telurice cu magnitudinea de cel mult 2,7 s-a produs in iulie.

Cea mai mare mare serie de cutremure a avut loc in 1997 in aceasta regiune, cu mii de miscari telurice de pana la 4,9 grade care au durat cateva luni.