Directorul FBI James Comey a criticat dur, joi, politica de protectie a datelor pusa in practica de Apple si Google, care doresc in acest fel sa-si asigure clientii dupa dezvaluirile legate de metodele de spionaj ale serviciilor secrete americane, relateaza AFP.

"Cred profund in lege dar cred de asemenea si in faptul ca nicio persoana din aceasta tara nu este deasupra legii. Ceea ce ma ingrijoreaza aici este ca societatile pot pot promova deliberat ceva ce pun oamenii deasupra legii", a spus seful politiei federale americane, in fata a catorva ziaristi.

Apple a fost primul care a anuntat ca, pentru a evita furnizarea catre guvern a datelor personale ale clientilor sai, nu va mai avea acces la userii si parolele utilizatorilor aparatelor sale (iPhone si iPad) care functioneaza pe noua versiune a sistemului iOS 8.

Google, care a intarit deja securitatea mesageriei Gmail, a reactionat la putin timp, afirmand ca sistemul sau Android asigura o protectie similara de mult timp dar ca, in noua sa versiune, utilizatorul nu va mai avea nevoie sa o activeze.

Seful FBI a subliniat ca se discuta cu Apple si Google pentru ca cei doi giganti sa-si schimbe politicile de securitate. Acesta a argumentat ca fortele de ordine trebuie sa poata avea acces, spre exemplu, la telefonul mobil al unei persoane care a rapit un copil, dupa obtinerea unui mandat.

Acesta a apreciat ca in "epoca post-Snowden" aceste politici reprezinta un "semnal" ca unele societati "au mers prea departe".