Ministrul bulgar al Justitiei, Hristo Ivanov, a avertizat ca exista riscul ca Uniunea Europeana sa monitorizeze separat Bulgaria de Romania in domeniul justitiei si afacerilor interne, scrie Mediafax citand agentia Novinite.

Intr-un interviu pentru postul Nova TV, care inca nu a fost difuzat, Ivanov a sugerat ca exista un risc real ca Bulgaria sa fie tratata separat de Romania in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen si problemele legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene.

Autoritatile de la Sofia trebuie sa ia masuri clare in vederea implementarii reformelor, pentru a evita o astfel de decizie din partea Uniunii Europene, care ar reprezenta o lovitura pentru Bulgaria, a subliniat Ivanov, citat de cotidianul Sega.

Ministrul nu a precizat cand anume ar putea impune Comisia Europeana un tratament diferentiat celor doua tari.

La peste sapte ani de la aderarea lor la Uniunea Europeana, Bulgaria si Romania inca fac obiectul unui mecanism special de monitorizare al Comisiei Europene privind reformarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei. In cazul Bulgariei, monitorizarea vizeaza si infractionalitatea organizata.

In plus, aderarea celor doua tari la spatiul Schengen a fost blocata de mai multe state UE, in special de Olanda, care au acuzat deficiente in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Astfel, autoritatile olandeze au legat aderarea la Schengen a celor doua tari de rapoarte pozitive in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, desi oficial nu exista nicio legatura intre Schengen si MCV.