Presedintele SUA considera ca Ungaria este, alaturi de state precum Egipt, una dintre tarile unde societatea civila este supusa intimidarilor, potrivit transcriptului unui discurs sustinut de Barack Obama marti publicat de Casa Alba.

“Din Ungaria pana in Egipt, legiferari continue si intimidari fatise vizeaza societatea civila”, a spus Obama la Global Initiative a fostului presedinte Bill Clinton, in New York.

Ungaria a fost criticata si de alti oficiali americani de rang inalt in trecut.

In decembrie 2012, Hillary Clinton, atunci secretar de stat, mentiona Ungaria printre tarile in care “exista semne de recul democratic”, “incercand sa sufoce disidenta”. Si Romania era atunci criticata.

"Din pacate, sunt semne de declin democratic in Ungaria si atacuri la adresa procesului constitutional in Romania si spectrul urat al antisemitismului, xenofobiei, discriminarii impotriva imigrantilor, a populatiei rroma, a homosexualilor si altor persoane vulnerabile persista”, a spus ea.

De asemenea, in aprilie 2014, Victora Nuland, asistent al secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice, spunea ca in unele tari din centrul, estul Europei si Balcani se observa o "tendinta ingrijoratoare ca aspiratiile cetatenilor sa fie calcate in picioare in interesul oligarhilor corupti", care "isi folosesc banii si influenta pentru a inabusi opozitia politica, pentru a cumpara politicieni si mass-media, pentru a slabi independenta justitiei si drepturile ONG-urilor".