Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ordonat, printr-un decret, inchiderea temporara a frontierelor cu Rusia - 2300 de km - si a anuntat candidatura Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2020, scrie AFP.

Decretul semnat de Poroshenko vizeaza impiedicare “agentilor subversivi” rusi de a intra pe teritoriul ucrainean in masini.

Insa rebelii ocupa o zona de circa 230 km in lungime si 160 km in latime in estul Ucrainei, de-a lungul frontierei cu Rusia, pe care Kievul nu o mai controleaza.

Decretul, adoptat dupa cinci luni de lupte in estul tarii intre armata guvernului si rebelii prorusi, premite guvernului sa inchida frontierele terestre si maritime pentru vehicule si pietoni.

Aceasta decizie este luata in legatura cu “ingerenta continua a Federatiei Ruse in afacerile interne din Ucraina”, precizeaza textul decretului.

Ucraina, precum si puterile occidentale, acuza Rusia ca a trimis trupe in estul tarii, pentru a sustine rebelii care reclama independenta regiunilor rusofone.

Decretul a fost anuntat in contextul armistitiului aflat in vigoare dupa semnarea planului de pace intre Ucraina, rebeli, Rusia si OSCE.

Rezolvarea conflictului pare insa in impas, dupa ce rebelii au repins o oferta facuta de Poroshenko de acordare a unui statut special pentru regiunile separatiste.

In plus, Ucraina a facut un pas suplimentar spre Occident, anuntand ca va cere, in 2020, aderarea la UE si va renunta in curand la statutul de tara nealiniata, ceea ce va deschide calea aderarii la NATO.

"Voi prezenta" un program de reforme a carui aplicare va permite Ucrainei "sa depuna in sase ani o cerere de aderare la UE", a declarat presedintele Petro Poroshenko, in cadrul unei intalniri cu judecatorii, citat de serviciul sau de presa.

De asemenea, a anuntat pe Twitter ca a inarcinat guvernul sa renunte oficial la statutul de tara nealiniata, masura care deschide calea intrarii, in viitor, in alianta Nord-Atlantica. Poroshenko a promulgat prin decret o decizie in acest sens adoptata la finele lui august de Consiliul de Securitate Nationala.