Un grup afiliat organizatiei teroriste Statul Islamic (SI) si care a rapit duminica un francez in Algeria a difuzat miercuri o inregistrare video intitulata "Mesaj de sange pentru guvernul francez" in care este aratata decapitarea acestuia, scrie AFP.

Acest grup, Jund al-Khilafa, amenintase luni ca il va ucide pe Herve Gourdel, un ghid montan in varsta de 55 de ani, daca Franta nu renunta in termen de 24 de ore la loviturile aeriene din Irak, un ultimatum respins de presedintele Francois Hollande.

Intr-o inregistrare difuzata luni noaptea, gruparea islamista algeriana "Jund al-Khilafa" (Soldatii Califatului), afiliata organizatiei teroriste Statul Islamic, il arata pe cetateanul francez luat ostatic, Herve Pierre Gourdel, cerandu-i presedintelui francez sa rezolve situatia.

"Ii las lui Hollande, presedintele statului francez criminal, grija de a opri atacurile contra Statului Islamic in urmatoarele 24 de ore dupa publicarea acestui comunicat sau cetateanul francez Herve Gourdel va fi macelarit", spune in inregistrare unul dintre cei doi barbati inarmati.

Potrivit autoritatilor franceze si algeriene, Herve Pierre Gourdel a fost rapit in apropiere de localitatea Tizi Ouzou, situata la 110 kilometri est de Alger.

Imaginile incep cu Hollande la conferinta de presa in care anunta loviturile aeriene impotriva SI in Irak, dupa care este aratat ostaticul, in genunchi si cu mainile legate la spate, inconjurat de patru barbati cu fata acoperita. In cateva cuvinte, isi exprima dragostea pentru familia sa.

Unul dintre barbati citeste apoi un mesaj in care denunta interventia "cruciatilor criminali francezi impotriva musulmanilor in Algeria, in Mali si in Irak".

Regia si decapitarea seamana cu cea a ziaristilor americani Syrie James Foley si Steven Sotloff si a britanicului David Haines de catre SI, in ultimele saptamani.

Jund al-Khilafa a aparut pe scena jihadista la finele lui august, dupa ce a publicat un comunicat in care a anuntat ca a parasit al-Qaeda, criticata pentru atitudine "devianta", proclamandu-si aderarea la SI, caruia ii jura credinta.

Doua ziarle algeriene au precizat miercuri ca principalul responsabil pentru rapirea lui Herve Gourdel ar fi un fost consilier militar al lui Abdelmalek Droukdel, seful al-Qaeda Magrebului Islamic (Aqmi).

Acesta, Abdelmalek Gouri, supranumit Khaled Abou Selmane, este in varsta de 37 de ani si facea parte dintr-o celula a Aqmi aflata la originea atentatelor sinucigase impotriva palatului guvernamental si a unei cladiri a ONU, in 2007, in Alger.