Armata SUA a confirmat miercuri ca a efectuat cinci lovituri aeriene asupra unor tinte ale Statului Islamic din Siria si Irak, transmite Reuters.

Una dintre tintele raidurilor a fost o zona din Siria aflata la nord-vest de orasului irakian Al Qa'im. In Irak, doua bombardamente au vizat sud-estul orasului Erbil iar doua au lovit la vest de Bagdad.

Raidurile au folosit diferite aeronave de atac, precum avioane de lupta si bombardiere, si toate aeronavele au parasit in siguranta zona dupa atacuri, se mai arata in declaratia Comandamentului central american.

Armata americana si "partenerii" sai au efectuat luni, pentru prima data, raiduri impotriva pozitiilor grupului Statul Islamic in Siria, a anuntat Pentagonul. Au fost efectuate atacuri aeriene asupra a 20 de obiective ale grupării extremiste Statul Islamic pe teritoriul Siriei, la Raqa, anunta ONG-urile.

"Pot confirma ca armata americana si fortele ale natiunilor partenere desfasoara o actiune militara contra teroristilor ISIS (Statul Islamic) din Siria cu ajutorul avioanelor de vanatoare, a bombardierelor si a rachetelor Tomahawk', a afirmat purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, intr-un comunicat de presa.

Aceasta nu specifica unde au avut loc loviturile, dar potrivit New York Times, Raqa, care este centrul de facto a puterii de ISIS, a fost unde dintre tinte, la fel ca si frontiera dintre Siria si Irak.

Declaratia nu spune nimic nici despre ce parteneri este vorba, dar New York Times scrie ca "au fost implicate mai multe tari arabe aliate".

Presedintele Barack Obama a avertizat in 10 septembrie, intr-un discurs solemn, ca isi rezerva dreptul de a lovi statul islamic, inclusiv sanctuarul sau sirian.

ISIS este supusa bombardamentelor de zi cu zi de catre armata americana in Irak din 8 august. Presedintele Obama a autorizat aceste bombardamente pentru a sprijini armata irakiana si fortele kurde derutate de ISIS, grupare mai bine echipata si mai disciplinata. Datorita acestor lovituri, fortele irakiene si kurde au reusit sa castige mai multe locatii strategice.