Politia australiana a doborat un presupus "terorist" care tocmai injunghiase doi politisti intr-un comisariat, la o zi dupa apelul gruparii extremiste Stat Islamic (SI) de a ucide cetateni australieni, au anuntat miercuri surse oficiale.

Suspectul, in varsta de 18 ani si cunoscut de serviciile de informatii, a fost ucis marti seara intr-un comisariat de la periferia orasului Melbourne, unde fusese convocat pentru un interogatoriu "de rutina" de agentii unitatii antiteroriste, informeaza Mediafax citand AFP.

La sosire, el le-a strans mana a doi anchetatori dupa care a scos un cutit si i-a injughiat pe cei doi barbati de mai multe ori. Un politist a tras un foc de arma, care l-a atins mortal pe suspect, a explicat politia.

"Persoana respectiva era un presupus terorist aflat sub supraveghere, care interesa justitia si agentiile de informatii", a declarat miercuri ministrul australian al Justitiei, Michael Keenan. "Acest incident s-a produs in cadrul unei anchete a politiei si pare ca politistul a deschis focul pentru a se apara", a adaugat el.

Cei doi politisti au fost spitalizati si sunt in stare stabila.

Suspectul ar fi avut legaturi cu gruparea extremista Al-Furqan, o organizatie vizata in 2012 de raiduri ale politiei, potrivit Australian Broadcasting Corporation. Familia sa ar fi originara din Afganistan.

Potrivit presei australiene, barbatul l-a amenintat pe premierul australian Tony Abbott si a fost vazut agitand un drapel al gruparii SI. Daca politia din statul Victoria a confirmat ca barbatul avea un drapel, ea nu a putut preciza pentru moment cui apartine acesta.

Anchetatorii il urmareau pe tanar "de mai multe luni", a declarat seful politiei din Victoria Ken Lay, precizand ca pasaportul ii fusese anulat. "Avea in minte un singur lucru, sa le faca celor doua persoane cat mai mult rau posibil".

SI le-a cerut luni musulmanilor sa ucida "in orice fel" cetatenii din tarile care apartin coalitiei internationale infiintate pentru lupta impotriva gruparii in Irak si Siria. Australia este mentionata alaturi de Statele Unite, Canada si Franta.

Ministrul Afacerilor Externe Julie Bishop a subliniat ca autoritatile considera aceste amenintari ca fiind reale.

Ele au fost lansate la cateva zile dupa ce Canberra a anuntat ca a dejucat proiecte de asasinare puse la cale de SI pe teritoriul sau, in special decapitarea unor civili. Peste 800 de politisti au participat la operatiune, cea mai mare organizata vreodata in Australia.

Circa 60 de australieni lupta in randul islamistilor din Irak si Siria, iar alti 100 furnizeaza, din Australia, sustinere activa miscarilor sunnite radicale, potrivit serviciilor de securitate ale tarii.