Presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care redenumeste o unitate de politie de elita "Divizia Dzerjinski", numita dupa fondatorul politiei politice bolsevice, anunta The Moscow Times, care citeaza un comunicat al Ministerului de Interne.

Statuia lui Felix DzerzhinskyFoto: captura ecran The Moscow Times

Felix Dzerjinski a fondat CEKA, un aparat de securitate cunoscut pentru orechestrarea de executii in masa in timpul Razboiului Civil din Rusia.

Infiintata in 1924, unitatea si-a pastrat numele din 1926 pana in 1994, cand acesta a fost schimbat cu Divizia Independenta cu Scop Operational.

Divizia Dzerjinski a asigurat serviciile de securitate la Conferinta de la Potsdam din 1945 si la Jocurile Olimpice de Vara de la Moscova din 1980. Aceasta a fost, de asemenea, trimisa in regiunile Nagorno-Karabah, Osetia de Nord si Cecenia, dupa prabusirea Uniunii Sovietice.

Acum, unitatea este insarcinata cu mentinerea ordinii publice in Moscova si in regiunea inconjuratoare, dar si in Caucazul de Nord.

Numele și imaginea lui Dzerjinski au devenit un subiect extrem de controversat in Rusia moderna.

La inceputul acestei luni, membri ai Partidului Comunist au ridicat un monument pentru Dzerjinski in fata sediului central FSB, celebra cladire Lubyanka, pentru a marca 137 de ani de la nasterea sa.

O sculptura de 15 tone, care il infatisa pe Dzerzhinsky, a stat in fata Lubyanka din 1958 pana in 1991, cand a fost rasturnata de catre protestatari.