Un amplu exercitiu militar a inceput miercuri in Polonia, care reuneste 12.500 de soldati, dintre care 750 sunt din alte opt state NATO, a anuntat ministerul polonez de Aparare, potrivit AFP. Organizat la doi ani, din 2006, de armata poloneza sub numele de cod Anaconda, acest exercitiu "a devenit un element permanent de formare a Aliantei atlantice", potrivit ministerul.

Pe langa polonezi, exercitiul reuneste soldati din Estonia, Lituania, Olanda, Cehia, Ungaria, Canada, Statele Unite si Marea Britanie, care se vor pregati in nordul Poloniei pana pe 3 octombrie. Va avea ca obiectiv principal pregatirea primirii fortelor de reactie rapida a NATO, in caz de nevoie.

Polonia si statele baltice se tem pentru securitatea lor dupa anexarea Crimeei, in martie, de catre Rusia si dupa sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatisti din estul Ucrainei.

La summitul Aliantei Nord-Atlantice de la Newport (Tara Galilor), de la inceputul lunii, NATO a anuntat mentinerea unei "prezente continue" in regiune, in special prin crearea unei forte "foarte reactive" in cadrul fortei de reactie a NATO (NRF).

Acest "varf de lance" va include cateva mii de trupe terestre, pregatite sa fie mobilizate in cateva zile cu sprijin aerian, maritim si al fortelor speciale.

Ministerul lituanian al Apararii, Jonas Vytautas Zukasa, a anuntat saptamana trecuta deschiderea unor centre regionale de "comandament si control", fiecare cu cate 120 de militari, in patru sau cinci tari, respectiv in Lituania, Letonia, Estonia, Polonia sau Romania.

Alte exercitii organizate de NATO sunt prevazute in Polonia in octombrie, cu participarea fortelor americane si britanice.