Premierul Victor Ponta, alaturi de ministrul de Interne Gabriel Oprea si ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, a participat la o rugaciune de multumire pentru lucrarile executate pana acum la Catedrala Mantuirii Neamului, oficiata de PF Daniel, informeaza luni Patriarhia, potrivit Mediafax.

Campania pe la icoaneFoto: Colaj foto

Ponta a participat la aceasta rugaciune, oficiata de patriarh in paraclisul "Invierea Domnului" al Catedralei Mantuirii Neamului, dupa ce a vazut stadiul actual al constructiei, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei transmis luni seara.

La sfarsitul rugaciunii de multumire, PF Daniel a exprimat recunostinta Guvernului Romaniei pentru ajutorul acordat la construirea Catedralei Mantuirii Neamului si i-a oferit lui Victor Ponta o icoana si Ordinul "Sfantul Apostol Andrei", ocrotitorul Romaniei si al Catedralei Mantuirii Neamului.

De asemenea, patriarhul le-a oferit celor doi ministri Ordinul "Sfintii Imparati Constantin si Elena".

In 28 aprilie, Victor Ponta s-a intalnit cu Patriarhul Daniel, alaturi de ceilalti lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, dar si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat premierul fara a divulga subiectul discutiei. Intrebat daca s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mintuirii Neamului, Ponta a raspuns negativ.

"Bineinteles ca am discutat despre Catedrala, nu aveam cum sa nu vorbim despre Catedrala pentru ca este si in proiectul Romania 100. E un proiect pe care eu il sustin si de altfel, in fiecare an am alocat o parte din bani, o alta parte a fost data de credinciosii din tara. Dar nu de asta ne-am vazut, dar sigur ca am vorbit si despre Catedrala, cum sa nu vorbim, pentru ca e un proiect inclus in ceea ce noi am lansat, Strategia Romania 100", a spus Ponta, in seara aceleiasi zile la Romania TV.

In martie, parintele Constatin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a declarat ca totalul costului aferent lucrarilor de finalizare a Catedralei Mantuirii Neamului pana la stadiul rosu-gri, fara tencuiala, dar cu geamuri si usi, este de aproximativ 80 de milioane de euro. Referitor la graficul de executie a lucrarilor, Patriarhia a precizat ca, in aprilie 2013, a fost finalizata construirea infrastructurii Catedralei Mantuirii Neamului, iar din toamna aceluiasi an au inceput lucrarile la suprastructura acesteia.

Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimeaza a fi terminata in anul 2016. Viitoarea catedrala patriarhala este construita din donatii si cu sprijin financiar de la bugetul de stat si bugetele locale. La inceputul anului 2011, Sfantul Sinod a aprobat o procedura de colecta nationala pentru construirea Catedralei. In februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect.

Primaria Capitalei, primarii de sector, dar si alte autoritati locale din tara au donat la randul lor pentru constructie. Reprezentanti ai societatii civile au criticat insa alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.